Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana demana el suport econòmic del ciutadans ‘per a seguir endavant’
RedactaVeu / Valencià

Ahir es presentaren a l’escola pública Cervantes de València les Trobades d’Escoles en Valencià 2013, ‘vaixell insígnia’ d’Escola Valenciana i que enguany es dediquen al poeta Vicent Andrés Estellés. Però aquestes Trobades, tal i com ha reconegut el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, apleguen en “un greu context de crisi econòmica, institucional i política que també afecta profundament la Federació d’Associacions per la Llengua”.

“Per continuar organitzant Trobades d’Escoles en Valencià i per aconseguir triomfs històrics com els dels centres de Xirivella i Picassent; per tal de dur endavant en el futur pròxim mesures judicials si l’oferta d’ensenyament en valencià no cobreix la demanda de les famílies; per continuar realitzant el voluntariat lingüístic, els concerts de La Gira, el cinema en valencià i totes les activitats encaminades a dinamitzar l’acció social a favor de la normalització i la promoció de la nostra llengua a l’escola i el carrer, necessitem de la implicació social i econòmica de la ciutadania valenciana”, ha explicat Vicent Moreno.

Les Trobades s’autofinancien, fonamentalment, amb la venda de samarretes, amb les rifes i amb la col·laboració d’ajuntaments que acullen les festes per la llengua. No obstant això, aquestos ingressos han disminuït considerablement en els últims anys, i això fa que es ressenta, seriosament, l’economia de l’entitat, i tot el projecte global d’Escola Valenciana.

Per aquest motiu, afegeix Moreno, el projecte ‘Amics i Amigues d’Escola Valenciana’ “és la garantia per a continuar treballant en la línia que es té fixada, la línia d’omplir un dret bàsic i un buit absolut que l’administració autonòmica valenciana es nega a omplir: la defensa, la normalització i la promoció del nostre tret d’identitat més important, el valencià, a l’escola i al carrer”. En definitiva, “et demanem que ens ajudes directament en la nostra tasca diària de fer del valencià la llengua oficial d’ús normal per a tots i per a tot”.

‘La Veu del teu poble’

Les Trobades, són un dels principals actes en defensa del valencià i enguany, com a novetats, Escola Valenciana ha elaborat auques sobre el poeta de Burjassot per a l’alumnat de les escoles i els instituts, s’activarà un espai al web de l’entitat amb recursos pedagògics i culturals per treballar l’obra estellesiana, les Trobades acolliran l’exposició itinerant Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances de l’AVL, es convidarà els assistents als aplecs d’estima per la llengua a fotografiar-se amb les bafarades ‘Sí, jo estudie en valencià’ i s’ha programat en unes quantes poblacions l’espectacle de la companyia Pot de Plom Veriueu-ho: especial Escola Valenciana, un muntatge de Xavi Castillo farcit de ‘Wertgonya’.

El president d’Escola Valenciana va estar acompanyat per Laura Font, membre de la junta de l’entitat i de Joan Cabrera i Francesc Fons, directors del CEIP Rei en Jaume de Xirivella i del CC Sant Cristòfor Màrtir de Picassent, respectivament, els dos centres que han aconseguit un canvi de programa a ensenyament en valencià per sentències dictades al TSJ.

“Les Trobades són el nostre vaixell insígnia i volem que en aquesta presentació tinguen protagonisme els directors dels dos centres educatius que han lluitat fins al final per fer realitat el millor ensenyament possible. Les escoles de Xirivella i Picassent han esdevingut símbol i veu de les Trobades 2013, junt als versos de Vicent Andrés Estellés”, ha explicat Vicent Moreno.

En aquest sentit, des de l’entitat s’ha explicat que la Conselleria d’Educació té ara l’oportunitat de demostrar que respecta la decisió dels centres i les famílies si aprova implantar el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià (PPEV) a desenes de centres que ho han sol·licitat i que encara estan a l’espera de resposta de cara al període de matriculació que s’obri el pròxim 9 de maig.

Els dos centres on les famílies han tingut una sentència favorable són de l’Horta Sud i participaran a la Trobada d’aquesta comarca el pròxim 4 de maig. Francesc Fons ha explicat que gràcies a això el seu col·legi, podrà participar a les festes per la llengua i ser part d’un moviment educatiu que enriquirà la formació del seu alumnat.

Joan Cabrera, per la seua banda, ha mostrat la seua alegria personal perquè el centre públic haja assolit, després d’anys, la possibilitat d’un canvi de programa a ensenyament en valencià i ha comentat que per a ell estar en la Trobada de l’Horta Sud, serà molt especial, perquè serà “l’última” que participe com a director i docent durant més de tres dècades a l’escola Rei en Jaume, ja que és un dels mestres suprimits a la seua escola i l’any que ve no sap on podrà donar classes.

Laura Font, membre d’Escola Valenciana ha fet una crida social a la participació en les Trobades. “La veu de les Trobades és la de les famílies, els docents i els ciutadans que reclamen la inversió necessària per restablir i millorar els recursos que la Conselleria d’Educació ha desmantellat en els últims anys. Eixes persones consideren que el decret de plurilingüisme no assoleix el seu objectiu últim i són les que tenen la convicció que la LOMQE, tampoc afavoreix l’objectiu de vetllar per un sistema que garantisca l’educació a què aspirem. És la veu de més de 200.000 persones, una veu que cal tindre molt en compte”.

>
Les Trobades d’Escoles en Valencià 2013 comencen el pròxim cap de setmana. Seran 18 festes per la llengua que es duran a terme des del 20 d’abril fins al 15 de juliol.

A la presentació de l’activitat de més ressò social d’Escola Valenciana, han assistit representants dels sindicats educatius, associacions de pares i mares, d’entitats socials, culturals i acadèmiques, partits polítics i la família del poeta Vicent Andrés Estellés.

Comparteix

Icona de pantalla completa