La Filmoteca repassa més de cent anys d'animació amb ‘Del traç al píxel’. Vídeo

En aquest cicle es podran veure diferents tipus de projeccions animades com les de Segundo de Chomón o Javier Mariscal
19 març 2016 01:00h
RedactaVeu / València

La Filmoteca de CulturArts inicia el cicle "Del traç al Píxel: més de cent anys d'animació espanyola", amb la projecció, el diumenge 20 de març, a les 18h, d'una primera sessió anomenada 'Gargots' constituïda per una dotzena de curtmetratges cinematogràfics i anuncis publicitaris per a cinema i televisió que recorren la història de l'animació al nostre país des del pioner Segundo de Chomón, amb "L'airagnée d'or" (1908), fins a culminar amb peces dels valencians Calpurnio Pisón, amb "El bueno de Cuttlas" (1991), i Javier Mariscal amb "Amarillo verano" (2013).

"Del traç al píxel" és un cicle itinerant, comissariat per Carolina López, que pretén traçar un ampli recorregut a través d'una selecció de les obres de referència de l'animació a l'Estat Espanyol de tots els temps. El cicle és el resultat d'un exhaustiu treball de recerca, revisió i recuperació del material històric en diàleg amb obres més recents, que recull una selecció de pel·lícules animades en diferents tècniques, des del principi del segle XX fins a l'actualitat.


En aquest recorregut s'adverteixen alguns temes recurrents, com el vincle amb el món de la historieta, el reflex de les inquietuds polítiques i la relació amb les arts plàstiques. En els huit programes que conformen el cicle s'inclouen 70 autors i més de 50 obres. Algunes d'aquestes són poc conegudes pel públic i han sigut restaurades i digitalitzades recentment amb motiu de la posada en marxa d'aquest projecte.

En aquesta selecció figuren pel·lícules històriques com ara "Garbancito de la Mancha" (1945), d'Arturo Moreno, primer llargmetratge de dibuixos animats a color d'Europa; anuncis en blanc i negre dels anys 30 de dibuixants catalans com ara Josep Serra i Massana i Ferran; "La Edad de Piedra" (1965), de Gabriel Blanco, amb dibuixos de Chumy Chúmez. I, fins i tot, el curtmetratge “Tadeo Jones” d'Enrique Gato, que va ser l'embrió de la posterior pel·lícula.


Imatge: GVA.

A més, també s'han escollit animacions de dibuixants i animadors valencians ja consagrats com Calpurnio Pisón, Javier Mariscal, Sam amb "Vicenta" (2010) o Pablo Llorens amb "Caracol, col”.

I també conformen el cicle curts de joves figures emergents de l'animació valenciana com ara Rocío Álvarez amb "Crik Crak" (2011), Adriana Navarro amb "Via Tango "(2012) o el col·lectiu Vualà! (José Gonzaléz, Tonet Calabuig i Elisa Martínez) amb "Onemoretime" (2014).

El cicle, que es podrà veure fins al pròxim 17 d'abril, està produït pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i Acción Cultural Española (AC/E), amb la col·laboració de la Filmoteca Española, Filmoteca de la Generalitat de Catalunya, Movierecord, Tres60 Bcn i Lobster Films.

La Veu del País Valencià
 
next