Diari La Veu del País Valencià
El Consell reivindica al Govern els ‘irrenunciables’ 1.325 milions addicionals al FLA
RedactaVeu / València

El Consell ha remès al Ministeri d’Hisenda el Pla d’Ajust per a rebre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per a 2016, en el qual reivindica com a “irrenunciables” els 1.325 milions d’euros addicionals per a poder complir amb els objectius d’estabilitat, segons ha anunciat aquest dimecres la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra.

La portaveu del Govern del PV ha advertit que la “dicotomia” és o no complir els objectius de dèficit o “anul·lar” drets fonamentals. Així ho ha indicat en la roda de premsa posterior al ple del Consell en la qual ha assenyalat que en aquest document s’insisteix a reclamar un “nou model de finançament” i s’indica que es considera “irrenunciable” mantenir el nivell de despesa dels valencians, actualment per davall de la mitjana de les comunitats.

Oltra ha manifestat que, mentre no s’aprove el nou sistema de finançament, si no s’inclouen els 1.325 milions d’euros -que seran 1.000 milions més en 2017 i 800 en 2018- “o no es compleixen els objectius de dèficit o hauríem de començar a anul·lar drets fonamentals”. Sobre aquest tema s’ha preguntat si caldrà traure a xiquets de col·legis, als malalts dels hospitals o als dependents de les residències.

En aquesta línia ha recalcat que o es compta amb un sistema de finançament “just” i es canvia el que està caducat des de fa “més d’un any” perquè el País Valencià tinga autonomia financera o no podrà complir els objectius de dèficit, que no es poden dur a terme “a costa dels drets de les persones.

El 23% dels pressupostos de GVA, per a pagar deute

Oltra ha subratllat que actualment els pressupostos de la Generalitat dediquen el 23 per cent a pagar deute i que el que es paga per tenir deute multiplica per quatre el pressupost del seu propi departament, el de Polítiques Inclusives.

Oltra, en la roda de premsa d’aquest dimecres. Foto: GVA

A més, ha afegit que el creixement del deute relacionat amb el FLA és una “traïció” perquè canvien “drets per préstecs i sistema de finançament per FLA”. “El govern d’Espanya ens canvia un dret per un préstec que engrandeix més el deute i ens fa cada vegada més inviables”, ha dit, per a afegir que seguiran denunciant i mobilitzant els ciutadans perquè aquest tracte “no és tolerable en un sistema constitucional”, ha indicat.

La remissió al Ministeri del Pla d’Ajust de la Comunitat Valenciana derivat de l’acord d’adhesió al FLA per a 2016, adoptat en el ple del Consell del passat 4 de març, és un tràmit “imprescindible” per a l’accés als fons, conforme a l’article 25 del Reial decret Llei 17/2014, de 26 de desembre, de Mesures de sostenibilitat financera de les comunitats autònomes i entitats locals i unes altres de caràcter econòmic.

Comparteix

Icona de pantalla completa