Diari La Veu del País Valencià
Activistes de PAH València demanen la fi dels ‘abusos’ enfront de la seu central de Bankia

Enric Llopis / Rebelión.

Bankia va celebrar ahir en el Palau de Congressos de València, ciutat on el banc té la seua seu social, la Junta General d’Accionistes. L’entitat financera va aconseguir en 2015 uns beneficis nets de 1.040 milions d’euros, la qual cosa representa un augment del 39,4% respecte dels guanys de 2014, que van ascendir a 747 milions d’euros. A més, Bankia va ser la corporació bancària amb majors beneficis pel seu negoci en l’Estat espanyol durant l’any 2015, per davant del Banc Santander, CaixaBanc, Banc Sabadell i BBVA. Però els resultats de l’entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri no van ser una excepció en la banca espanyola. Segons informacions d’Europa Press, el conjunt de bancs espanyols que cotitzen en l’IBEX 35 va guanyar en 2015 un total de 11.651 milions d’euros, és a dir, un 8% més que l’any anterior.

El mateix dia que tenia lloc la Junta General d’Accionistes de Bankia, un centenar d’activistes de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) es congregaven en la porta de la seu del banc en la calle Pintor Sorolla de València, en ple centre financer de la ciutat. D’aqueixa manera es van sumar a les denúncies dels col·lectius antidesnonaments de tot l’Estat enfront dels “abusos” de Bankia.

La protesta es va centrar en els desnonaments “forçosos” registrats en ciutats com Madrid, en les quals va intervenir el cos d’antidisturbis de la Policia Nacional. “Van agredir vilment diversos activistes quan van defensar el dret a l’habitatge impedint els desnonaments i ocupant oficines, de manera que molts d’ells van acabar en els hospitals per les ferides rebudes”, informa PAH València en un comunicat. El col·lectiu va demanar així mateix la retirada immediata dels càrrecs als activistes.

La segona reivindicació dels grups antidesnonaments consisteix que s’habilite un sistema de negociació amb el banc que resolga la situació de centenars de famílies afectades. Aquestes continuen sense rebre una resposta per part de Bankia, assenyala la PAH, que demana la paralització dels desnonaments i els procediments judicials hipotecaris, a més d’altres mesures com a condonació dels deutes, dació en pagament, alliberament dels avalistes, aixecament d’embargaments i les quitacions en cas que hi haja un pla de pagaments assumible pels afectats.

Sobretot, ressalta la PAH en un comunicat, les famílies requereixen informació prèvia de la venda o cessió de crèdits a “tercers”, com és el cas dels fons de cabdal risc. L’últim punt de les demandes de la PAH és la cessió dels habitatges buits de Bankia amb la finalitat de constituir un gran parc públic d’habitatges, destinades al lloguer social. Aquesta exigència es recolza en el fet que la corporació bancària va ser “rescatada” amb diners públics (uns 23.000 milions d’euros) i el seu accionista principal és actualment el FROB.

Informació publicada en Rebelión (Llicència Creative Commons). Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa