Diari La Veu del País Valencià
El PP considera ‘lamentable’ i ‘vergonyós’ que es parle valencià en el Senat

RedactaVeu / València.

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha respost amb duresa a les declaracions despectives fetes pel president de la Diputació de Lleó, Juan Martínez Majo, en les quals ataca l’ús de les llengües oficials de l’Estat en el Senat.

Martínez Majo va lamentar no poder seguir la intervenció aquest dimarts d’un senador de València “que habla un valenciano cerrado y no hay quien entienda ni jota”. En el ple es debatia el paper de les diputacions arran de la proposta del PSOE i Ciutadans de suprimir-les.

Si alguna cosa va indignar Majo és que es permeta l’ús de les llengües autonòmiques en la Cambra alta. Al seu parer és “vergonyós i lamentable” que en el parlament estatal “on hi ha molts escuts que representen aquest país que s’anomena Espanya” es consentisca que “cadascú parle en l’idioma que li dóna la gana”. Majo va posar com a exemple el cas de la intervenció del senador valencià Carles Mulet. Per al polític del PP és “trist” escoltar un discurs sense assabentar-se del que s’està dient.

Resposta de Carles Mulet

En un comunicat fet públic aquest dijous per Carles Mulet, assegura que Martínez Majo “va eixir cap a la capital del regne, i es va trobar que fora del seu ambient taujà existeix un món, i que l’Estat espanyol és plural i divers, i existeixen diversos idiomes espanyols que ell, des de la seua supina ignorància, desconeix”.

Carles Mulet afirma que el president de la Diputació de Lleó “desconeix que són oficials aquests idiomes, i que el Senat és precisament una cambra que representa els territoris, pobles i països que configuren l’Estat espanyol, i on aquestes llengües, solament en casos puntuals com les mocions, poden utilitzar-se”. A més, recorda que els senadors disposen d’un servei de traducció simultània i en el canal de vídeo del Senat s’escolta doblat al castellà.

Imatge d’arxiu del senador Carles Mulet, durant una intervenció a la Cambra baixa.

Per al senador de Compromís “òbviament un no pot parlar en la llengua que li dóna la gana com ha expressat el president de la Diputació de Lleó, solament en 4 idiomes: castellà, català/valencià, èuscar i gallec. En asturlleonès, aragonès, occità i altres idiomes, de moment, no”.

Segon Mulet, “a aquest senyor li va molestar especialment la meua intervenció, per ser en valencià tancat”, encara que la meua varietat dialectal era pràcticament idèntica a la del senador d’ERC que va parlar amb posterioritat, però en ser aquest de territori català es veu que no li va molestar tant a la llamborda que presideix Lleó”.

El president de la Diputació de Lleó, Juan Martínez Majo (centre). Foto: EP.

“Sabem que el PP posa en les Diputacions el més granat del seu partit, o el més corrupte o el més talòs, però en aquest cas, esperem que per part de la direcció d’aquesta formació es desautoritze aquest atac gratuït a les llengües oficials de l’Estat”, apunta Mulet.

Igualment, Carles Mulet ha convidat el senyor Martínez Majo a visionar el vídeo doblat de la seua intervenció en el Senat i a viatjar per la península per a conèixer què és l’Estat espanyol, la seua diversitat lingüística i nacional, “el nacionalisme caspós i excloent com el del senyor Majo es cura viatjant”.

Comparteix

Icona de pantalla completa