Diari La Veu del País Valencià
‘Metròpoli’: ‘He somiat una ciutat on ser lliure és l’única obligació’. Soundcool
Sixto Ferrero / València

Fa uns dies visitàvem l’IES Arabista Ribera de Carcaixent per entrevistar Roger Dannenberg, creador d’Audacity i professor de la Carnegie Mellon University i el professor de la Universitat Politècnica de València i director del projecte Soundcool Jorge Sastre. El professor nord-americà va mostrar-se sorprès per la capacitat creativa dels alumnes, al mateix temps el director del projecte Soundcool indicava en el mateix sentit que els alumnes tot i no ser músics ni tenir cap formació tradicional són capaços d’aconseguir resultats interpretatius ben dignes, “molt pròxims a la professionalitat”.

Durant aquella entrevista se’ns van revelar diverses iniciatives que marcaran el futur d’aquest projecte d’innovació tecnològica i educativa, com destaca l’interès de Dannenberg per exportar el projecte a l’educació nord-americana i l’interès de la seua universitat per involucrar-se en el seu desenvolupament. Però, Soundcool “és un instrument”, com ho defensava Sastre aleshores, i mostra d’això és l’òpera La mare dels peixos que s’estrenarà al Palau de les Arts a les darreries d’aquest any i que seguidament voltarà per Europa i els EUA. Tanmateix, el paper que jugarà Soundcool dins de l’òpera és el d’un instrument més dens del muntatge operístic. És per això que dins del projecte europeu Erasmus+ K201 s’ha creat la que serà la primera obra íntegrament per a Soundcool i veu recitada, sostinguda amb videoprojeccions de la ciutat de València. Aquesta obra s’estrenarà també arreu dels països europeus que formen part del consorci del projecte europeu i està únicament interpretada pels alumnes amb els seus telèfons mòbils, ordinadors i tauletes electròniques.

>

Pel que fa a l’obra, Metròpoli, està conformada per música electrònica, la base sobre la qual es reciten diverses frases encoratjadores en valencià i en àrab. Tot i que l’obra consta de quatre moviments, tots ells compostos amb partitures gràfiques, recentment han fet públic el tràiler d’aquesta obra, una mena de making-of, almenys un fragment (snippet), això no obstant més que suficient per veure què poden ser capaços de fer els alumnes amb l’encoratjament d’un sistema pedagògic i tecnològic tan ambiciós com és Soundcool.

Comparteix

Icona de pantalla completa