Diari La Veu del País Valencià
Cultura anuncia que condicionarà l’accés al castell de Borriol
RedactaVeu / València

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport realitzarà “la inversió econòmica necessària” per a condicionar l’accés al castell de Borriol, segons ha anunciat la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga. A més, segons informava hui La Veu, l’alcalde de Borriol, Silverio Tena (Compromís), va anunciar la seua intenció de demanar formalment a la Conselleria de Cultura que s’implicara en “l’estat de ruïna imminent” del castell, que és “l’emblema patrimonial del municipi i viu amb l’amenaça de malmetre’s més, si tenim en compte els despreniments que han patit en els últims anys alguns murs situats en la part posterior de l’edificació castral”.

En la seua visita al castell i al jaciment de la Moreria de Borriol, Amoraga ha indicat que des del seu departament es destinaran 20.000 euros perquè es realitzen les actuacions oportunes que permeten “garantir l’accés al castell de manera segura i que visitants i turistes puguen contemplar de prop aquesta construcció medieval tan emblemàtica del municipi”.

Amoraga ha afegit que “des de la Direcció General planifiquem un nou model de preservació del patrimoni cultural i donem un nou impuls a la protecció dels monuments que tenen els xicotets municipis”.

Recuperar la senda original, baranes de protecció i porta d’accés

La intervenció que es planteja consisteix a recuperar, netejar i desbrossar de la senda original, a més de col·locar-hi baranes de protecció i portes d’accés. També es preveu col·locar passarel·les d’accés a l’interior del recinte i la reparació de la torre posterior del castell que es troba degradada.

El castell de Borriol va ser construït durant l’assentament de les tropes islàmiques a la Península Ibèrica, que va perdurar fins al segle XIII, quan passaria a mans cristianes. El castell va servir de refugi de les tropes carlines entre 1872-1875 per la seua localització estratègica, fins que va ser bombardejat durant la Guerra Civil espanyola, en què va perdre gran part de la seua estructura.

La Moreria de Borriol es troba habitada, almenys des del segle XIV, com un barri més de la vila medieval de Borriol. Es tracta d’un assentament de grans dimensions que ocupa actualment vora 6.000 metres quadrats, amb un desnivell de 20 metres de diferència entre la zona alta, adossada a la roca del castell, i la zona baixa, primeres cases deshabitades. Són edificacions de grans dimensions de dues altures que es van construir amb maçoneria a doble cara amb pedres poc tallades i unides amb morter de calç. Algunes cases estan emblanquinades de calç o algeps o acabades en rajoles de fang.

Comparteix

Icona de pantalla completa