Diari La Veu del País Valencià
Recomanacions per a pares i fills i consells de seguretat en les noves tecnologies
Les noves tecnologies han canviat les relacions socials i s’han convertit en una eina imprescindible en el dia a dia de les persones. Si bé és cert que els adults s’han adaptat bé a l’ús de les noves tecnologies, tot i que ho han fet amb certa lentitud i dificultat, ho és també que els més joves ja dominen el seu ús des del seu naixement, ja que conviuen amb elles i els treuen el màxim partit.

En aquest context, Monsan, empresa espanyola formada per més de 80 professionals que la fan líder en el sector de les noves tecnologies i xarxes intel·ligents, conscients d’aquest problema en la societat actual i en el seu afany de continuar fidels al seu compromís de Responsabilitat Social corporativa mostra el seu decàleg de pràctiques en l’ús de dispositius mòbils per advertir com un ús inadequat d’aquests instruments exposa a adults i menors a certs riscos.

Es tracta d’una reflexió bàsica per afavorir l’educació i acompanyament en l’ús segur i responsable de les Noves Tecnologies. Entre les advertències es destaquen entre altres fer un ús útil i racional del mòbil i evitar trucades repetitives.

Ser breu, concís i estructurat en les trucades i fer ús dels programes de control parental. Així mateix establir normes clares per regular l’ús del terminal mòbil i no emprar aquesta tecnologia fraudulentament. No burlar d’un altre ésser humà i no enganyar-lo. No crear identitats falses. I sobretot, establir un diàleg efectiu i continuat entre pares i fills.

L’escenari actual

Segons informen des Monsan, actualment hi ha un augment exponencial de delictes i fraus a través de dispositius mòbils. De fet, el 67% dels menors de 15 anys té mòbil, el 45% dels menors accedeix a la xarxa des de dispositius que no posseeixen filtres de continguts i el 53% dels espanyols és addicte al mòbil, segons dades publicades i recollits per l’empresa. Així mateix, s’incrementa també la nomofòbia -la por a sortir de casa sense el telèfon- i el 40% dels joves, entre 18 i 30 anys, assegura que no pot viure sense el seu telèfon intel·ligent.

En aquest sentit, aquestes dades demostren que hi ha una despreocupació generalitzada, especialment entre els més joves, per la seva privacitat identitària que degenera en: exposició d’informació personal i confidencial, falta de protecció davant desconeguts, grooming o ciberassetjament sexual, ciberbulling o assetjament escolar a través d’Internet, en definitiva una major probabilitat de ser víctima d’algun tipus de frau o estafa. Les xifres no enganyen: El 12’8% dels joves ha utilitzat pàgines de contingut sexual per curiositat. El 9’1% ha falsificat la seva identitat en fòrums, xats, o xarxes socials, i el 7’8% ha enviat per mail fotos d’una altra persona per riure amb els amics.

Comparteix

Icona de pantalla completa