Diari La Veu del País Valencià
El projecte d’ordre que regula la jornada escolar pendent de l’infrafinançament del PV
RedactaVeu / València

La Comissió Permanent del Consell Escolar Valencià tractà el projecte d’ordre pel qual es regulen els canvis que vulguen proposar centres sostinguts amb fons públics en la jornada escolar després que el text haja passat per les diferents meses de negociació.

Durant la passada sessió, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport presentà la seua proposta davant el màxim òrgan consultiu i de participació social en l’ensenyament valencià i recollí les diferents aportacions fetes pels representants de la comunitat educativa.

Segons el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler: “És important recordar que tots els documents que hem presentat al Consell Escolar Valencià des que hem assumit la gestió educativa han estat oberts a esmenes i aportacions per enriquir-los i això és el que hem fet també en aquesta ocasió, per a un tema tan sensible com és la possibilitat que els centres que vulguen i puguen iniciar el tràmit per incorporar modificacions en la jornada lectiva”. A més Soler destacà que “no es tracta de discutir una jornada escolar A o B, sinó de donar instruments normatius per a aquells que sol·liciten canvis en la jornada lectiva de caràcter general i la proposta que fem està encarada a assegurar estrictament la bona atenció a l’alumnat dels centres educatius que ho sol·liciten i, si s’aprova la proposta després de tot el procés, que siguen l’alumnat i les famílies del centre els màxims beneficiats”.

El secretari autonòmic d’Educació i Investigació va fer èmfasi en el fet que “ningú està obligat a iniciar el procés, l’únic que fem és posar les eines necessàries per a aquells centres que ho vulguen fer”.

Finançament de les activitats extraescolars

Des d’Educació es volgué recalcar que si el Consell Escolar Municipal d’una localitat aprova la proposta de modificació d’un centre, l’ajuntament no està obligat a cobrir les despeses de les activitats extraescolars gratuïtes que s’han d’assegurar, sinó que haurà d’explicitar en quin sentit s’implicarà el municipi i col·laborarà en la proposta, “ja que el municipi és peça clau en una proposta de modificació com aquesta pel fet que si es modifica l’horari lectiu d’un centre té implicacions en la vida diària de la població local”, ha aclarit Miquel Soler.

S’explicà en aquest sentit, d’avant de la comunitat educativa, que aquest projecte d’ordre “no comporta un finançament extraordinari pel fet que el finançament de les activitats extraescolars que s’haurà d’aplicar a tots els centres sostinguts amb fons públics, independentment del model de jornada que tinguen, s’estimarà si Educació té els suficients fons per dur-ho a terme i això depèn de posar solució al problema global d’infrafinançament valencià”, ha apuntat Soler.

Des d’Educació es volgué expressar que “en el procés de possible modificació de l’horari escolar d’una escola, l’eix central de decisió final seran les pròpies famílies del centre, ja que tenen l’ultima paraula amb una votació final després d’haver passat per diferents estadis d’avaluació pedagògica i social”.

Així com en els centres públics l’inici del procés se sol·licita per acord del Consell Escolar del centre, en el cas dels centres privats-concertats, l’inici del procés de possible modificació de la jornada escolar l’han de plantejar els titulars del centre i aleshores s’inicia tot el procés seguint el mateix protocol que als centres públics.

Horaris

Pel que fa a l’horari del professorat, continuarà sent de 25 hores lectives i 5 complementàries.

El projecte d’ordre presentat incloïa que l’horari per recollir l’alumnat fóra a les 14 o a les 17 hores. Després del debat al Consell Escolar valencià es determinà una major flexibilitat i que es puga optar per establir horaris d’eixida de l’alumnat determinats en tres grups: quan finalitze l’horari lectiu, quan finalitze l’horari de menjador o quan finalitze la jornada escolar general.

A més, s’enriquí la proposta d’horari per a menjador en aquells centres que finalment opten i siguen autoritzats per a variar la jornada escolar. Fins ara es proposava que els horaris de menjador finalitzaren a les 15 hores. Ara es planteja que si el centre té més d’un torn de menjador es puga finalitzar a les 15.30 hores sempre que s’assegure que l’alumnat d’Infantil i de 1r cicle de Primària estiga al primer torn.

Després de les vacances escolars de Pasqua es convocaran noves meses de negociació amb els sindicats i representants de mares i pares per incorporar les aportacions que es tractaren i consensuaren.

Comparteix

Icona de pantalla completa