Compromís demana la derogació d'un l’article del Codi Penal per garantir el dret a vaga

La coalició considera que ha arribat el moment d’eradicar l'article 315.3, preconstitucional, que cap govern –ni conservador, ni progressista- ha considerat eliminar
24 març 2016 01:00h

RedactaVeu / Madrid.

Compromís ha presentat al Senat una moció en què s’insta el Govern espanyol a emprendre de manera urgent la tramitació adequada per derogar l'apartat 3 de l'article 315, que regula els delictes contra els drets dels treballadors.

Segons explica la coalició a un comunicat “el calvari que van haver de passar els treballadors d'Airbus, amb el final que tots celebrem, va posar de nou de manifest la barbaritat que suposa mantenir l'article 315.3 del Codi Penal, que ha processat, almenys, 300 persones a l'Estat espanyol per exercir el seu dret de vaga i sindical”.

Aquest partit manifesta en aquest text que l'aplicació abusiva de l'article 315.3 del Codi Penal per perseguir els treballadors que participen en la vaga, forma part d'una gran ofensiva contra tots els drets aconseguits. “Si bé és cert que aquest article del Codi Penal perviu des del tardofranquisme i ací ha quedat, també és cert que no s'havia aplicat amb tanta virulència com s'està fent durant aquesta legislatura, tot i que tenim casos igualment sagnants des de l'època d'Aznar. S'aplica per part de peticions de la Fiscalia, en molts casos, ja se sap per ordre de qui”.

Compromís qualifica d'abús, l'ús d'aquest article, que segons argumenten està dins d'una ofensiva global que, en part, ve de l'Europa de la troica, però amb especial èmfasi per part del Govern espanyol en el desmantellament de drets de tot tipus: laborals, socials, econòmics i, com no, sindicals.

Els sindicats majoritaris, segons la coalició, “han comès molts errors, moltíssims, i potser no s'ha actuat com correspondria amb l'exemplaritat que correspondria, això no deslegitima el seu paper imprescindible. La manifestació, la mobilització, si és contundent, pot fer enrere legislacions o pretensions injustes i és el que volen castigar”. A més, insisteixen en el fet que “ells poden tenir tots els poders, l'executiu i el legislatiu, gràcies a Gürtels i tota l'estructura de poder. També s'han fet amb el judicial, ho sabem, tenen també el poder mediàtic i només els faltava controlar el poder de la gent, el de la mobilització i protesta. Per això, ataquen els sindicats, els mateixos partits polítics”.

Precisament per això, “ara és el moment de recuperar el poder de la gent per garantir precisament la divisió de poders. Derogar legislacions com la Llei Mordassa o eliminar l'apartat tres de l'article 315 del Codi Penal, el qual ve d'una reforma legal introduïda en 1976, anterior a la Constitució i encara en vigor, malgrat les suposades garanties de la nostra legislació”, segons Compromís.

No és d'igual compliment l'apartat 1 i 2 d'aquest article, que sí que blinden el dret a la llibertat sindical o el dret a vaga, per això cal derogar l'apartat 3 de l'article 315, “perquè ve d'un temps en el qual no teníem les suposades llibertats públiques” conclou la coalició al seu comunicat.

La Veu del País Valencià

next