Diari La Veu del País Valencià
Montserrat obre les portes als monjos del futur

ACN / Monistrol de Montserrat.

“Tinc la sensació que he passat part de la meua vida rebutjant l’opció de fer-me monjo i ara, amb perspectiva, sé que Déu m’ha portat fins ací. No és un somni d’una nit d’estiu, és una opció de vida”. L’any 2010, en Xavier Caballé va decidir fer un gir radical en la seua vida. Químic i informàtic de professió, va participar en un taller que oferia el Monestir de Montserrat per a donar a conèixer la vida monàstica. Tres anys més tard, va decidir deixar-ho tot per a entrar a formar-ne part. Per a ell, conèixer de primera mà la vida portes endins del monestir va ser “clau” per a introduir-s’hi. Un any més, Montserrat organitza durant aquesta Setmana Santa un nou taller adreçat a homes d’entre 18 i 35 anys.

Amb una cinquantena de monjos, la comunitat del Monestir de Montserrat és la més nombrosa de tot Catalunya i una de les més grans d’Europa. De moment, el relleu generacional no els preocupa, tot i que en els últims anys ha perdut més d’un 30% dels monjos.

El pare Josep Miquel Bausset, mestre de novicis i columnista de La Veu, admet que cada cop és més difícil que els joves decideixin fer-se monjos. “Sí que s’interessen perquè la vida monàstica sempre ha fascinat, però hi ha coses que espanten com la fidelitat o el per sempre. Suposa un trencament amb la vida d’abans i un camí de radicalitat, una paraula que de vegades espanta”, ha explicat.

Josep Miquel Bausset.

D’altra banda, Bausset creu que hi ha molta gent que no sap que a Montserrat hi ha vida monàstica des de l’any 1025. Per tot això, des de fa anys, Montserrat obre les portes a futurs monjos i organitza tallers adreçats a homes d’entre 18 i 35 anys interessats en conèixer la vida monàstica.

En aquesta edició, que té lloc des d’aquest Dijous Sant fins Diumenge de Pasqua, els joves podran viure durant quatre dies amb la comunitat benedictina a Montserrat, pregant i compartint els àpats amb ella. També participaran en diversos espais de reflexió sobre les celebracions de la Setmana Santa des d’una perspectiva monàstica.

Per a Bausset, “l’única qualitat que és necessària per a ser monjo és tenir un desig sincer de recerca de Déu, no cal tenir bona veu ni tampoc tenir estudis”.

“El dia que comuniques a la família que has decidit fer-te monjo, pensen que t’has tornat boig”

Actualment, al Monestir de Montserrat hi ha tres novicis i un profés temporal. Un d’ells, en Xavier Caballé, va tenir els primers contactes amb la vida monàstica a través dels tallers que organitza el monestir per a donar-se a conèixer. Segons ha explicat a l’ACN, quan va decidir fer-se monjo ja feia temps que sentia la crida de Déu, però “tenia les referències que té qualsevol persona sobre el que és un monjo: és a dir, cap”. Per això, participar al taller li va permetre conèixer com era la vida interna de la comunitat.

Informàtic i químic de professió, l’any 2010 va decidir deixar-ho tot enrere i entrar a formar part de la comunitat de monjos de Montserrat. “El dia que ho vaig comunicar a la meua família, em van mirar amb cara de s’ha tornat boig, però he tingut sort i han acceptat la meua decisió, ací hi ha casos que han estat molt més dramàtics perquè pensen que han perdut el seu fill, però hui en dia estar dins d’un monestir ja no és com abans. Ens poden venir a veure, hi ha telèfon, Internet…”, ha explicat.

El nonjo novici Xavier Caballé consulta un llibre a la biblioteca del Monestir de Montserrat.

“En el meu cas, ja feia temps que sentia la crida de Déu, però per por i per fer allò que els altres esperen que faces, no havia fet aquest pas abans”, ha explicat Caballé. El monjo novici creu que, de fet, durant anys, va estar “lluitant” contra l’opció de fer-se monjo, fins que es va adonar que ja no ho podia rebutjar més. “Ara ací sóc molt feliç, l’estil de vida que portem m’omple i estar amb la gent de la comunitat és un regal. Viure amb una família de més de 50 persones és molt enriquidor”, ha subratllat.

Caballé està acabant el seu noviciat i, d’ací un temps, els monjos de Montserrat hauran de decidir si l’accepten a la comunitat a través d’una votació que serà secreta. El novici espera poder continuar formant part d’aquest camí que el fa feliç.

Comparteix

Icona de pantalla completa