Diari La Veu del País Valencià
El canvi horari permet un estalvi energètic de 10 milions al PV

RedactaVeu / València.

El canvi d’hora, que farà que en la matinada d’aquest dissabte al diumenge s’hagen d’avançar els rellotges una hora, permet un estalvi en el consum d’energia a l’any d’entorn de 10 milions d’euros, segons la Generalitat Valenciana.

El canvi d’hora és una mesura d’estalvi i eficiència energètica que obeeix a una directiva de la Unió Europea i el seu objectiu és guanyar hores de llum solar. L’estalvi es produeix entre els mesos de març a octubre, ja que en aquesta època el sol ix abans i es posa més tard, és a dir, els dies són més llargs.

Amb la modificació horària es fa coincidir l’inici de la jornada laboral amb l’alba, aprofitant així millor la llum natural, amb el consegüent estalvi energètic. Així, s’estalvia un 6 per mil en el consum elèctric en aquells sectors que aprofiten la llum solar.

En aquests mesos es registra el període de l’any en el qual la insolació és major per als països de l’hemisferi nord, com el nostre. Gràcies a aquesta mesura s’aconsegueixen guanyar 135 hores de llum, amb el consegüent estalvi energètic. D’aquesta manera, aquest augment de la llum solar suposa, per al País Valencià, un estalvi aproximat d’energia de 59 GWh.

El canvi d’hora afecta fonamentalment al consum domèstic, on s’obté un estalvi proper al 1%, la qual cosa equival a 7 milions d’euros. També es produeixen estalvis en el sector serveis, principalment en els establiments hostelers, grans superfícies i centres d’oci a causa dels aparells d’aire condicionat. En aquest sector s’estima que es produeix un estalvi de 2,5 milions d’euros.

Per contra, en el sector industrial, l’estalvi és pràcticament inapreciable, ja que l’ús de l’enllumenat en les factories és independent de la llum solar.

Comparteix

Icona de pantalla completa