Europa press / Madrid
El portaveu de Compromís en el Congrés espanyol, Joan Baldoví, ha exigit als líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de Podemos, Pablo Iglesias, que “aclarisquen d'una vegada si n’hi haurà o no una negociació per a formar govern” perquè, segons adverteix, “els ciutadans ja s'estan cansant d'aquesta indefinició. "No asseure's per a explorar eixa possibilitat de govern em sembla frívol", ha assegurat en una entrevista amb Europa Press.
Compromís va ser el primer partit que va acceptar reunir-se conjuntament amb PSOE i Ciutadans, però les negociacions no han avançat perquè, segons Baldoví, “tot passa per aclarir si n’hi haurà acord amb el PP, com vol Ciudadanos, o amb Podemos, per a aconseguir un vot a favor o una abstenció d'algun d'ells que permetera triar un govern”.
La seua aposta segueix sent un executiu a la valenciana que sume el PSOE amb formacions d'esquerres com Podemos, IU i Compromís, però admet que ja no és tan optimista perquè, després de només una conversa telefònica entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en totes les setmanes transcorregudes des de la investidura fallida, sembla que hi ha "poca voluntat per part dels uns i dels altres".
Tanta indefinició provocarà desencantament en les urnes
"Les forces que tenen la possibilitat de sumar el que han de fer és, com a mínim, asseure's”, ha assenyalat. “Faig una crida perquè s’escolten, per a saber si definitivament trenquem o no perquè no podem seguir amb aquesta espècie de teatre en què ningú diu què és el que vol".
Al seu parer, els ciutadans "estan farts d'aquesta indefinició” i "ja s'estan cansant", la qual cosa pot provocar "un desencantament general" en una possible repetició de les eleccions estatals. "Seguir mantenint aquesta situació en què passen els dies i no es parla, no ajuda ningú", ha emfatitzat.

Baldoví sosté que "en la història, les oportunitats es presenten poques vegades i ara n’hi ha una oportunitat real de revertir algunes o totes les polítiques" del Govern de Mariano Rajoy, per la qual cosa li sembla "frívol" no asseure's per a explorar eixa possibilitat. No obstant açò, dimecres que ve hi ha prevista una reunió entre els líders de PSOE i Podemos.
El diputat valencià no culpa en exclusiva a cap formació i creu que hi ha un "excés de tacticisme" per part de totes les forces polítiques. D'una banda, creu que el PSOE "va tancar prematurament" un acord amb Ciutadanos i després el va blindar, cosa que, al seu torn, va provocar els recels dels altres, i va dificultar les reunions.
“L’arrogància" d’Iglesias
Preguntat per “l’arrogància" de Pablo Iglesias, assegura no coneix molt el secretari general de Podemos, però admet que ja li va dir que "en la distància curta és un xic guapíssim, encara que en la vida pública semble a voltes una cosa diferent".
També sosté, com va dir en el debat d'investidura, que cal "baixar el to de les declaracions" si u vol arribar a acords perquè "potser actituds més moderades poden ajudar perquè hi haja un enteniment".

I en el PSOE, Baldoví elogia moviments de Pedro Sánchez, com el de reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en contrast amb declaracions de la líder del PSOE andalús, Susana Díaz, possible aspirant a rellevar-lo.
"El que va fer Pedro Sánchez en reunir-se amb Puigdemont va ser un gest que ajuda a resoldre el problema català mitjançant el diàleg, i no en la direcció de posar vetos i línies roges. No sé què podria passar si hi haguera una altra persona de secretari general del PSOE, encara que a Susana Díaz no la conec i no m'agrada jutjar les persones sense conèixer-les", afig.
Repetir coalició però sumant IU i amb una altra fórmula
Si al final cal repetir eleccions, cosa que no li agradaria, Baldoví apostarà per repetir la coalició amb Podemos al País Valencià, però aquesta vegada incorporant Esquerra Unida i Unitat Popular per a evitar que els ciutadans hagen de triar entre una opció o una altra, cosa que el 20 de desembre va motivar que es perderen 100.000 vots d'esquerres.
Això sí, entén que “caldria estudiar altres fórmules jurídiques per a presentar-se als comicis amb la finalitat d'assegurar-se que després poden constituir un grup parlamentari propi”.
La coalició És el Moment, que al desembre va unir Podemos i Compromís, no va poder aconseguir grup propi i actualment els seus diputats estan separats, cinc amb Podemos i els quatre de Compromís en el Grup Mixt.