Diari La Veu del País Valencià
Molts polítics valencians entre les 3.000 persones investigades a l’Estat per corrupció

Europa press / Madrid.

Almenys 3.000 persones estan investigades o processades en les diferents causes per corrupció obertes en tribunals de tot l’Estat, segons un recompte realitzat per Europa Press.

Aquesta xifra inclou tant els qui són citats a declarar per un jutge en condició “d’investigats” (la figura que substitueix els imputats en la nova Llei d’Enjudiciament Criminal) com als qui resulten finalment jutjats. Entre ells hi ha polítics i empresaris de renom i també nombrosos funcionaris i treballadors.

Algunes de les causes estan anys en procés d’instrucció, com és el cas dels ERO presumptament “irregulars” d’Andalusia, amb més de 250 investigats, on la jutgessa acaba d’arxivar per prescripció la imputació a 12 empresaris; o Astapa, centrada en l’Ajuntament d’Estepona, amb més de 100 investigats i huit anys d’instrucció –el fiscal acaba de demanar més temps–. Per a uns altres ja s’ha dictat obertura de judici oral i estan esperant que s’inicie el judici. Al febrer passat es va fixar data, el 4 d’octubre de 2016, perquè s’inicie el de la primera peça del cas Gürtel.

L’any 2016 ha suposat una fita en les causes per corrupció amb el molt mediàtic judici del cas Nóos, que va començar l’11 de gener amb la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin asseguts en el banc dels acusats davant l’Audiència Provincial de Balears.

A més de la infanta i de l’exduc consort de Palma, en aquesta causa hi ha altres 15 acusats i alguns d’ells han ocupat càrrecs públics. Aquest és el cas de l’expresident del Govern balear i exministre ‘popular’ de Medi Ambient, Jaume Matas, qui podria ser condemnat a 11 anys de presó, o l’exvicealcalde de València, Alfonso Grau, que per quatre delictes s’enfronta a un màxim d’11 anys de presó.

González I Barberá

Al març també ha passat a la llista d’investigats l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, al costat de la seua esposa i l’empresari Enrique Cirerer, per la jutgessa que investiga el seu àtic d’Estepona (Màlaga).

Però sens dubte el cas més incòmode per al PP ha sigut el destapat en ‘l’Operació Taula’, una suposada xarxa de blanqueig destinada al finançament il·legal per la qual està investigat tot el grup municipal del PP a València, amb l’excepció d’un regidor.

A Rita Barberá, alcaldessa durant 24 anys i hui senadora, el jutge li ha oferit declarar voluntàriament abans de decidir si envia el cas al Tribunal Suprem, que és qui hauria d’encausar-la a ella per la seua condició d’aforada. Estan investigades 49 persones, en el conjunt del cas Imelsa, del qual va sorgir aquesta investigació.

A les comarques del sud està llest per a judici la peça del cas Brugal relativa al Baix Segura, però no així la d’Alacant, que afecta l’exalcaldessa Sonia Castedo. El cas Emarsa va començar a ser jutjat a la fi de 2015, però es va suspendre el judici per a continuar amb la instrucció.

Comparteix

Icona de pantalla completa