Diari La Veu del País Valencià
L’Europol descobreix segrestos de xiquets refugiats per a explotar-los sexualment
RedactaVeu / València

La diputada del grup parlamentari Compromís, Maria Josep Ortega, ha anunciat la presentació a les Corts d’una proposició no de llei per instar el Govern espanyol a “iniciar de manera urgent tots els tràmits que siguen necessaris per tal d’acollir els menors refugiats provinents de Síria i altres zones en conflicte no acompanyats, amb la intenció d’evitar el segrest per part de les organitzacions criminals relacionades amb el tràfic de persones derivat de l’última crisi migratòria”.

Segons ha explicat Ortega “la guerra de Síria ha generat un èxode massiu de persones en busca d’una vida que els dignifique. Lamentablement, el periple a què milers de persones es veuen abocats per la terrible manca de solidaritat i d’ajuda dels països que presumeixen de ser potències econòmiques, que no morals, els deixen en una situació terrible, en sòl europeu, que ens fa avergonyir a totes les persones de bé”.

D’entre totes les situacions dramàtiques que podem veure gràcies al treball dels periodistes i de les persones voluntàries, commou i indigna especialment les que viuen els infants. Per si les penúries i els perills del viatge cap a Europa no foren poca cosa “com ho és la vida en els campaments on malviuen, és necessari assenyalar la vulnerabilitat en què es troben els més menuts, quan les diferents organitzacions criminals dedicades al tràfic d’éssers humans i a la seua explotació sexual, instal·len els seus tentacles en el drama que viuen els exiliats i les exiliades”.

Maria Josep Ortega.

Els informes de l’Europol avisen que només en 2015 van arribar a les terres europees al voltant de 26.000 menors sense familiars o acompanyants, que han fugit del seu país perquè la guerra els havia arravatat les seues famílies i les seues cases. Es calcula que al voltant de la meitat han desaparegut quedant desemparats i possiblement en mans d’una “infraestructura criminal paneuropea, relativament nova i molt organitzada que té com a objectius els menors que han arribat com a refugiats”.

L’Europol, a més, ha descobert una associació entre les bandes criminals que segresten els xiquets i xiquetes amb organitzacions d’explotació sexual i esclavisme que està investigant des de fa anys. “Són les dones les qui pateixen sobretot aquestes situacions tan inhumanes, i no són només les menors d’edat”.

“Mentre tot això passa, els països europeus demostren la seua incompetència a l’hora d’aportar solucions reals que protegisquen els exiliats que es troben en terres europees de la misèria, de l’èxode, de la fam i ara també de les xarxes criminals dedicades a l’esclavisme i a l’explotació de dones i menors. Una situació que passarà a la història per a major glòria dels governants europeus”, ha afegit Ortega.

“És per això que reclamem al Govern espanyol que urgentment permeta l’acolliment dels menors refugiats no acompanyats, així com que s’augmente la presència i col·laboració dels cossos de seguretat de l’Estat amb l’Europol en les zones on es troben les persones refugiades, per tal d’informar i d’incrementar la protecció de les dones i els menors davant les organitzacions criminals que hi estan actuant”, ha conclòs Ortega.

Comparteix

Icona de pantalla completa