Diari La Veu del País Valencià
Manolo Mata: ‘Rajoy i Rita són el mateix’
Europa Press / València

Manolo Mata, en una entrevista a Europa Press, considera que mantenir Barberá en la Cambra alta “li afecta sobretot a ella”. “Els altres podem suggerir, dir o valorar, però qui més mal s’està fent és ella per no anar-se’n”, ha destacat.

Per al síndic del PSPV, “en el moment en què va aparèixer la mínima insinuació que gent triada per ella, a la qual ha donat cobertura, ha participat en blanqueig de fons il·legals, ella hauria d’haver demanat perdó, anar-se” i, d’aquesta manera, “probablement la història no valoraria tan negativament com ho ha fet per no anar-se’n”.

Així mateix, ha indicat que “Rajoy i Rita són el mateix, formen part de la mateixa cultura política”. Sobre aquest tema, ha dit que el president del govern “veia com les seues campanyes gastaven més del compte i que li donaven sobresous perquè continuara mantenint el seu nivell de registrador de la propietat”.

“Bárcenas és Rajoy i Rajoy és Rita. Són un Partit Popular que ha viscut en els limítrofs de la corrupció”, ha subratllat el diputat socialista, qui ha afegit que “alguns fiscals ja diuen que el PP és una organització criminal”.

Manolo Mata ha lamentat que els valencians “som hui l’estel dels programes d’humor” i, en aquesta línia, ha qualificat de “drama” que s’associe València amb la corrupció. Davant d’aquesta situació, ha destacat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, està “molt compromès amb alçar la hipoteca reputacional”.

A més, considera que no hi haurà eleccions generals anticipades perquè entén que “tothom té por” al fet que es repetisquen els comicis. Sobre aquest tema, confia que “si es troba un marc d’actuació amb un calendari molt tancat i unes decisions molt concretes, és possible articular una majoria” entorn al PSOE, Podem i Ciutadans (C’s), amb altres partits.

“Hi ha un corriment cap a la sensatesa”, ha dit Mata, qui ha asseverat que s’estan generant “certes simpaties entre la gent que pot fer que avancem”. En qualsevol cas, Manolo Mata ha subratllat que el futur govern central no afectarà el Pacte de Botànic –acord del Consell–. Així, s’ha mostrat convençut que l’executiu valencià “estarà quatre anys, perquè el que no hi haurà mai és una majoria alternativa”.

A més, ha destacat que la relació entre el PSPV i Compromís és “excel·lent”. En la seua opinió, “els problemes que hi ha en el govern, que segur que n’hi ha, es produirien igual en un govern d’un sol partit perquè sempre hi ha visions diferents sobre determinats problemes”.

Bona relació entre Puig i Oltra

Al seu judici, “l’empatia personal en els governs de coalició és molt important” i, per això, ha dit que “quan es produeix una bona relació personal –que creu que és la que es dóna entre Ximo Puig i Mónica Oltra– van millor les polítiques”. “No conec ningú que es porte malament amb Puig”, ha dit Mata, qui, respecte d’Oltra, ha indicat que és “una persona molt raonable”, encara que també “tossuda com ella sola”.

El síndic del grup socialista no creu que Podem s’incorpore en el futur al govern valencià. Considera que aquest partit “utilitza una certa escenografia, un discurs que agrada a molta gent”, per la qual cosa, formar part del Consell “complicaria la seua acció quotidiana”. “Estar en el govern és patir, és prendre decisions i, quan u pren decisions, s’equivoca”, ha postil·lat.

RTVV

Respecte de Ràdio Televisió Valenciana, ha admès que porta “un cert retard”, però entén que “després de l’estiu estaríem en condicions” per a l’engegada. També s’ha referit a la reforma de la Llei Electoral Valenciana i ha dit que el PSPV està “molt compromès” amb el fet de rebaixar del 5 al 3 per cent la barrera electoral –establida per a participar en el repartiment d’escons de les Corts–.

També advoca per establir “algun mecanisme que desbloquege les llistes”, així com per a “corregir la major representació d’algunes províncies”. No obstant açò, s’ha mostrat contrari a rebaixar el nombre de diputats, ja que açò “està renyit amb el fet que hi haja un Parlament cada vegada més plural, proporcional i divers”.

Manolo Mata ha dit que se n’aniria de canyes amb la diputada del PP, María José Català –“només per a cabrejar a Isabel Bonig”, ha dit–; amb Fernando Delgado (PSPV); Fran Ferri (Compromís); Carmen Sánchez (Ciutadans), i Fabiola Meco (Podem).

Respecte de la valoració dels síndics, Mata considera que la ‘popular’ Isabel Bonig és “la constància i perseverança en unes idees caduques i equivocades; mentre que del capdavanter de C’s, Alexis Marí, ha indicat que és “bona persona”, encara que “té la ingenuïtat del nou”.

Per la seua banda, del síndic de Compromís, Fran Ferri, ha dit que és “una persona amb la qual és molt fàcil entendre’s, escolta moltíssim” i, quant al portaveu de Podem, Antonio Montiel, considera que “seria un element molt important en qualsevol partit d’esquerra, però ha triat l’equivocat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa