Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la Música es valencianitza ‘connectant-se més al teixit musical’ autòcton
RedactaVeu / Sixto Ferrero / València

La temporada de primavera del Palau de la Música de València comença aquest dimecres amb una proposta historicista sobre un programa monogràfic de Mozart. Els Musiciens du Louvre i el director Marc Minkowski oferiran ‘El testament de Mozart’, on el director francès ha volgut incloure la música dels últims anys de vida del compositor salzburguès. Per això, el programa comptarà amb la cèlebre “Missa de Rèquiem”, que s’interpretarà complet (incloent el final de Süssmayr), i amb l’ària de Pamina de la “Flauta Màgica”, on comptaran amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, la soprano Chiara Skerath, la mezzosoprano Helena Rasker, el tenor Yann Beuron i el baix Yorck-Felix Speer. El programa d’inici de temporada primaveral inclou també l’obertura de la “Clemència de Titus” i el “Concert per a clarinet i orquestra” amb el concertista Nicolas Baldeyron. “Els Musiciens du Louvre és una formació que sempre ofereix al melòman unes lectures musicals diferents, però sempre des del rigor històric”, expliquen des del Palau.

La temporada de tardor i hivern ja ha acabat i el subdirector del Palau a atès La Veu per a fer un balanç d’aquesta. Manuel Muñoz reconeix que la temporada acabada “ha anat prou bé pel que fa a la presència de públic i s’ha escoltat un bon nivell d’agrupacions”. Tanmateix, convé recordar que la programació anual és “heretada dels anteriors gestors” i “haguérem de fer ajustos” per les qüestions econòmiques que explicàrem quan s’inicià la temporada en octubre. No obstant això, afegeix que “el Palau té bona salut” i recorda que s’han introduït canvis positius com el Cicle d’orgue, “perquè l’instrument estava infrautilitzat”, ja que només s’emprava quan el repertori ho requeria. Així i tot, Muñoz indica que l’instrument “necessita alguna revisió, però calia posar-lo en vàlua”.

El pianista xinès Lang Lang

D’aquest balanç destaca el subdirector, i candidat al càrrec a través del procés engegat des de la Regidoria de Cultura, el concert de Lang Lang i Cecilia Bartolli, així com el pas de Perianes amb l’OV. Una orquestra que “està en el seu millor moment”, declara, i afegeix que això es deu a “la mitjana d’edat” del conjunt “i als seus solistes”. D’entre els concerts, destaca els que han oferit com a solistes els propis solistes de l’Orquestra de València durant la temporada, ja que, diu Muñoz, aquests “són un capital humà importantíssim”. En el mateix sentit, destaca també el concert en què actuà Martin Fröst, el clarinetista suec, perquè entre altres motius portà “molts joves al Palau”, fet que qualifica com “un èxit”.

Enrique Palomares i Ivan Balaguer oferiren el Doble concert per a violí, violoncel i orquestra de Johannes Brahms.

Novetats per al Palau

A banda de la temporada de primavera, Muñoz ens destacava el Cicle d’orgue, però fa també èmfasi en el Cicle de joves músics, el qual tindrà lloc a la sala Rodrigo i on es podran escoltar músics que estan cursant els últims anys o que han finalitzat els estudis, però que no estan encara dins del circuit “i cal donar-los l’oportunitat de fer coses a nivell professional”. Igualment, “estic treballant per a recuperar el Cicle de cambra per a la temporada 2017” i, per al mateix any, el considerat “millor pianista per a molts”, una opinió que el subdirector “comparteix”, el rus Sokolov, tornarà.

Per altra banda, explica que “és important que l’Orquestra de València i el Palau es connecten amb el teixit musical valencià” i que tant en el Cicle d’orgue com en el de cambra, en què s’està treballant, “tinguen molta presència els músics i compositors valencians”. Així mateix, s’està treballant per a incrementar aquest aspecte, on destaca la presència de la Filharmònica de Luxemburg amb el director titular, el valencià Gustavo Gimeno. A més “voldria que s’estrenaren una o dues obres de compositors valencians”, així com “recuperar música de valencians”. En aquest sentit, afegeix que “l’any vinent és commemora el 50 aniversari de la mort de Manuel Palau i estic treballant amb Traub per a fer les seues dues simfonies”.

A més, el Festival Ensems de música contemporània, que tindrà lloc en uns mesos, entrarà al Palau de la Música, d’on havia estat exclòs pels anteriors gestors. Muñoz “té interès d’acollir” l’Ensems i, de fet, “enguany s’acollirà i l’Orquestra de València s’implicarà en el festival”, per exemple “estrenant una obra de Joan Cerveró”.

Concerts destacats de la temporada

Al llarg la temporada de primavera, que consta de 18 concerts i que conclourà el 24 de juny, també destaca la visita de Royal Philharmonic Orchestra amb el violinista, violista, director, pedagog, músic de cambra i un dels principals mestres de l’actualitat com és Pinchas Zukerman, el 26 de maig, per a interpretar el “Concert per a violí” de Beethoven.

Així mateix, el piano tindrà molta importància en la programació, on destaca la presència de Grigori Sokolov, que el 7 de juny interpretarà obres de Schumann i Chopin; el de Denis Matsuev, el 24 d’abril, amb obres de Schumann, Txaikovski i Rachmàninov, i Yefim Bronfman, el 5 d’abril, per a interpretar Schumann i Prokófiev.

Grigori Sokolov. (Foto: EP).

Altres cites importants són la presència de grans veus com Leo Nucci, que debuta en el Palau el 10 de maig amb la soprano valenciana Isabel Rei, i també les sopranos Genia Kühmeier i María José Montiel, Premi Nacional de Música 2015.

A més, l’Orquestra de València comptarà amb solistes com els violinistes Nikolaj Znaider, que tocarà el “Concert per a violí” de Brahms, i Frank Peter Zimmermann amb el “Concert per a violí” de Txaikovski, així com més pianistes com el valencià Antonio Galera, que interpretarà el “Concert per a piano” de Gershwin, i Josu de Solaun amb el “Concert nº 3 per a piano” de Rachmáninov. El flautista Emmanuel Pahud interpretarà el “Concert per a flauta” d’Ibert i l’arpista Xavier de Maistre, el “Concert per a arpa” de Glière.

Directors valencians

Altre detall destacable és la quantitat de directors valencians que es posaran al capdavant de l’Orquestra de València al llarg d’aquesta temporada de primavera o el retorn de directors que han estat titulars. Així, trobem Miguel Ángel Gómez Martínez el 8 d’abril i Jordi Bernàcer el 5 de maig, qui també dirigirà “Cafè Kafka” de Francisco Coll a les Arts. També trobarem el debut al Palau, dins de la temporada d’abonament, de Joan Enric Lluna, el 20 de maig, i Enrique Garcia Asensio, el 17 de juny. Mentre que, per la seua banda, el director titular Yaron Traub, es farà càrrec de dirigir cinc concerts d’aquesta temporada.

El director d’Alcoi Jordi Bernàcer. (Foto: EP).

Així i tot, Manuel Muñoz, qui preguntat pel procés que s’engegà fa uns mesos i que es resoldrà abans de l’estiu per triar el subdirector del Palau, ha remarcat que “compta amb la formació, l’experiència”, adduint que ja va estar subdirector del Palau, així com es declara en possessió “dels coneixements per a optar i seguir en el càrrec de subdirector del Palau”. Finalment Muñoz concloïa indicat que el camí que ha de seguir el Palau és cap a la introducció de “més compositors i recuperació d’obres de valencians”, però, també, “invitar solistes i més directors” del nostre territori.

Comparteix

Icona de pantalla completa