Les festes d'Alcoi vencen la crisi

Les Entrades comptaran amb més de 9.000 participants i Daniel Ferrero dirigirà l'Himne en la festa del pasdoble
19 abril 2013 01:00h
RedactaVeu / Alcoi

Alcoi bull de festa i hui celebra el tret d'eixida dels Moros i Cristians amb el Dia dels Músics on el mestre Dani Ferrero dirigirà l'emocionant Himne als centenars de músics que participen en la festa l'emblemàtica 'La Bandeja'.
 
La designació de Daniel Ferrero, ve a conseqüència del record i de l'homenatge pel 25 aniversari de la mort del conegut compositor d'Ontinyent José María Ferrero, autor de composicions tan conegudes com Chimo, Bonus Christianus o Apòstol Poeta.  
 
La interpretació de l'Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el diumenge 21 (Dia de les Entrades), dilluns 22 (Dia de Sant Jordi) i dimarts 23 (Dia dels Trons).
 
Enguany es preveu que el diumenge siga un dia especialment intens amb l'arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades. Tal  com va passar l'any anterior, el fet que siga un diumenge fa presagiar una resposta massiva del públic arribat de tots els racons de la geografia valenciana i estatal, de forma que les filades troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i foraster.


Daniel Ferrero
 
Es calcula que més de 9.000 persones prendran part en les desfilades on les 28 filades alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyades de centenars de ballarines, espectaculars 'boatos', més de seixanta corporacions musicals, desenes de carrosses i plataformes... 
 
La imaginació serà part essencial d'una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre espectacularitat. L'enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià aconseguirà superar la manca de recursos econòmics i brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.
 
A les Entrades, hi ha quatre filades en les quals recaurà una especial atenció: les  'de Càrrec', que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d'Al-Azraq el 1276. Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità Fernando Muñoz i de la seua 'filà' Maseros. Per l'altra, la Sultania Mora de la 'filà' Benimerins, recaurà sobre Jorge Pascual, que es reencarnarà durant tres dies com a cabdill musulmà. 
 
L'Alferes Cristià de la 'Filà Guzmans', Federico Jornet i l'Alferes Moro de la 'Filà Llana' Carlos Aracil completen els càrrecs festers d’enguany, que tindran com a figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet David Giner Abascal.

 
Cal assenyalar que, un any més, Canal 9 retransmetrà les desfilades íntegrament i en directe pel primer canal de RTVV, a partir de les 10:30h i que continuarà al llarg de tot el dia exceptuant els horaris dels telenotícies en què la transmissió passarà al segon canal, Nou 2. La televisió autonòmica torna a desplegar un impressionant operatiu amb vora 75 professionals, més de deu càmeres al llarg del recorregut, i un intens seguiment de l'actualitat festera per portar a totes les llars valencianes l'esplendor de les Entrades.
 
Entre els preparatius d'última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora als festers que el tercer dia de festes participaran en l'Alardo. Enguany, seran distribuïts 2.300 quilos de pólvora, un quilo per fester segons la legislació vigent en aquest tipus de celebracions. El repartiment es portarà a terme divendres dia 19 de 09:30 a 19:30 hores i dissabte 20 de 9:30 a 13:30 hores als Camps del Serpis. Cal recordar que enguany, a més, els festers rebran tríptics de seguretat gràcies a la campanya promoguda per l'empresa Umivale i la Regidoria de Festes.
 
Assistència d'autoritats
 
La tribuna d'autoritats de l'Ajuntament s'omplirà de gom a gom tant durant l'Himne com al llarg de les Entrades. Ja ha confirmat la seua presència el President de la Generalitat Alberto Fabra, que acudirà a presenciar les Entrades el diumenge. També el mateix dia visitarà la nostra ciutat la consellera d'educació, cultura i esport María José Catalá.
 
Al President de la Generalitat el precediran el vicepresident del consell i conseller de presidència José Císcar el dia de l’Himne, així com el conseller d’economia, Indústria i Turisme Máximo Buch, que repetirà en les Entrades. També s’espera l'assistència de la consellera de benestar social Asunción Sánchez.
 
D'igual forma, la número dos del PSOE, Elena Valenciano, presenciarà el dia de les Entrades d'Alcoi. Per la seua banda el líder dels socialistes valencians Ximo Puig, a banda de a les Entrades, també estarà present durant l'Himne.
 
També representants d'altres formacions polítiques com Esquerra Unida, ja que ens acompanyarà Marga Sanz que n'és la Coordinadora General al País Valencià; o del Grup Polític Compromís amb Joan Baldoví que és diputat nacional. A més, diferents diputats nacionals i autonòmics, alcaldes i representants polítics, sindicals i socials ens visitaran el dia de les Entrades a Alcoi.

 
Junt amb els convidats oficials, s'ha de ressenyar que el servei de premsa de l'Ajuntament d'Alcoi ha acreditat ja a més de 300 professionals de l’àmbit informatiu per a cobrir els actes festers, amb presència de mitjans estrangers cobrint les celebracions entre els quals destaca la BBC anglesa, o un grup procedent de la Universitat de Toulouse que elabora un documental sobre les festes.
 

Himne de les festes d'Alcoi 2010

Més serveis i seguretat
 
Cal assenyalar que l’Ajuntament posarà en marxa una sèrie de nous serveis, que tenen com a objectiu principal facilitar la comoditat i la seguretat de veïns i visitants.
 
En paraules del regidor de Festes Jordi Martínez, "tant l'Associació de Sant Jordi com l'Ajuntament hem treballat molt per aconseguir unes festes que siguen més segures, més còmodes, més accessibles i més obertes a tots els alcoians i alcoianes, i també a totes aquelles persones que durant aquests dies ens visiten. Esperem que tothom puga gaudir amb total tranquil·litat d'unes celebracions en què primen la diversió i l'esperit festiu. A alcoians i visitants, bones festes".

 
 
next