Diari La Veu del País Valencià
Els robots amenacen amb robar-nos la feina
Per Tecnonews / AMIC

Des de fa uns mesos el tema dels robots en el món laboral s’ha tornat una mica recurrent. El motiu d’això és sens dubte les declaracions que es van llançar des del cim de Davos en la qual es va considerar que la substitució dels treballadors per les màquines era un procés irreversible per a les pròximes dècades.

Certa por s’ha apoderat dels treballadors ja que si bé és cert que naixeran nous llocs de treball com a resposta a les noves necessitats del nou model productiu robotitzat, també és veritat que en els propers 15 anys assistirem (de confirmar-se els pronòstics de Davos) a una gran destrucció de l’ocupació.

Ja en 2013 un grup d’investigadors d’Oxford va predir que la meitat dels llocs de treball dels Estats Units estaven sota risc de desaparèixer per la introducció de les màquines intel·ligents. Noves xifres han estat llançades recentment per Citi i l’Oxford Martin School pertanyent a la Universitat britànica ja nomenada. Aquests números pertanyen a un estudi denominat “Tecnologia en el treball 2.0” i demostren que no només les economies occidentals es veuran afectades per la irrupció dels robots laborals.

Prenent dades aportades pel Banc Mundial, els investigadors de l’estudi consideren que la substitució dels empleats humans per màquines, varia en funció dels països. D’aquesta manera, el país en què el treball més perilla és Etiòpia, on els robots podrien arribar a substituir el 85 per cent dels treballs actuals. El segueix la Xina on aquesta xifra se situaria en el 77 per cent i l’Índia amb un 69 per cent. En el cas dels països de l’OCDE el nombre se situa en el 57 per cent. Per la seva banda, països com els Estats Units amb un 47 per cent de llocs de treball en risc i el Regne Unit amb el 36 per cent, semblen situar-se lluny dels números de la Xina i Etiòpia.

Fa algunes setmanes vam observar que aquesta tendència no és compartida per tothom després de l’anunci de Mercedes Benz de substituir en les seves plantes de producció alguns treballs que realitzaven robots per empleats humans. Les màquines són més eficients en molts aspectes de la feina, amb tot, en elements com la intel·ligència social, la intel·ligència creativa i la percepció i manipulació, de moment guanyen els humans.

En resum podem afirmar que la tendència de substitució sembla clara, però potser es trobi amb més resistència del que els assistents al Fòrum de Davos pensen.

Comparteix

Icona de pantalla completa