Diari La Veu del País Valencià
El 56% de les treballadores de la llar del PV treballa en l’economia submergida

RedactaVeu / València.

L’ocupació domèstica agrupa un dels col·lectius més desprotegits dels sectors productius del País Valencià, en el qual les dones, majoritàriament immigrants, superen el 90%. Quatre anys després del canvi normatiu, que obliga a donar d’alta a les treballadores domèstiques, només hi ha 427.000 registrades, malgrat que les estimacions diuen que hi ha més de 700.000 en actiu.

L’evolució de l’afiliació a la Seguretat Social en el Règim Especial d’Empleades de Llar ha acusat greument la crisi, tant en l’àmbit estatal com en el del País Valencià, que en 2008 tocava fons amb 23.457 afiliades. En 2015, la dada autonòmica segueix sent simbòlica, 33.000 afiliades de les 429.715 registrades a l’Estat espanyol, però manté la tendència de creixement gradual iniciada en 2012.

CCOO de Construcció i Serveis està treballant, des de setembre del 2014, per a millorar les condicions de treball del sector del treball domèstic.

La iniciativa sindical pretén fer visibles les reivindicacions d’un col·lectiu format fonamentalment per dones sense dret real a cotització per desocupació, Seguretat Social, salut laboral, negociació col·lectiva, jubilació, etc.

Guia de riscos laborals específics i mesures de prevenció

Malgrat estar exclòs de l’àmbit d’aplicació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, les incidències del sector sí estan registrades en les estadístiques sobre sinistralitat oficials. La majoria dels accidents lleus es produeixen per dislocacions, esquinços i torcedures, seguits de ferides i altres lesions superficials.

Els accidents greus es concentren fonamentalment en fractures d’ossos, de les quals es pot deduir un subregistre de la gravetat, ja que la major part de les fractures haurien de considerar-se accidents greus. No obstant açò, de les 871 registrades entre 2013 i 2014, per motius que no obeeixen a cap lògica, només 69 van ser qualificades com a greus: ni un 8% del total.

Destaquen els cinc accidents mortals registrats en jornada de treball durant l’any 2014, dels quals s’observa que la causa més freqüent van ser les caigudes en altura.

Vistes les xifres, llegir sentències judicials amb afirmacions com que el treball domèstic “no requereix esforços físics” o que les tasques que requereixen esforç “són de caràcter moderat i compten amb ajuda de mitjans mecànics” produeix vertadera sorpresa.

Comparteix

Icona de pantalla completa