Diari La Veu del País Valencià
Naix Tòtem edicions, un projecte cultural interdisciplinari a través del micromecenatge
RedactaVeu / València

Tòtem Edicions és una de les vessants de Tòtem, un projecte cultural interdisciplinari sense ànim de lucre, que intenta abastar des de la literatura a l’audiovisual, passant per la gestió cultural i l’activisme. Amb aquests principis naix la nova editorial que fa uns dies encetava un Verkami per dur endavant tasques editorials.

Per això defineixen que, com a editorial, “un dels pilars fonamentals del projecte és proporcionar eines i suport als autors per donar cabuda a obres literàries que queden excloses, per diversos motius, del mercat editorial”. Pretenen apostar per “models de proximitat” que servisquen, segons Raimon Ribera, per a “traçar lligams més propers entre els lectors i els autors, i eixamplar així els criteris per veure què es publica i què no”, explica Ribera, un dels seus impulsors.

Els primers fills d’aquest projecte són dos poemaris: La ciutat és amable, d’Eduard Ramírez (València, 1972), i Canto de las pasiones tristes, de Raimon Ribera (L’Alcúdia, 1993), per al finançament i realització de les quals han llançat una crida al micromecenatge a través de la plataforma Verkami, en la qual es pot participar fins al 13 d’abril al migdia, quan han d’haver-se assolit 1.900 €. Fins ara les contribucions d’una cinquantena de particulars han aplegat 2/3 de l’objectiu.

La ciutat és amable és el quart poemari d’Eduard Ramírez. Torna a insistir en la vivència de la ciutat i en les companyies més o menys aconsellables.

Per altra banda, Canto de las pasiones tristes, que és el tercer poemari de Raimon Ribera, i això no obstant el segon que publica i el primer que escriu en castellà, és un poemari que juga a parts iguals amb la filosofia i la literatura, amb una especial insistència en l’heterodoxa que mai no acaba sent-ho suficientment.

Aquestes publicacions no són un camí solitari, però. Els dos poetes, el de la Ribera i el de l’Horta, han comptat amb amics i companys de trajecte per a aquesta travessa. El poemari d’Eduard Ramírez va acompanyat d’una sèrie d’il·lustracions del grafiter i dissenyador Hazyone_, que acompanyen i amplien el sentit d’uns poemes vinculats amb la València que resisteix en el dia a dia, i un pròleg de la poetessa Anna Montero, autora de poemaris com El pes de la llum (Proa, 2007) o Teranyines (Edicions 62, 2010). En el poemari de Raimon Ribera, en canvi, Fabiana Pérez ha realitzat la il·lustració de portada, i compta amb un pròleg del també poeta i artista total Héctor Arnau, autor dels poemaris Y el hambre y los ciegos (L’Eixam, 2007) i La pasión del hijo apático (Autoeditat, 2015) i cantant del grup Las víctimas civiles, i un epíleg, del mateix autor, que consisteix en el monòleg inèdit que es va gestar amb el poemari.

Finalment, volen destacar que Tòtem “és una mostra més del nou impuls cultural valencià, divers i creatiu que busca descobrir vies pròpies d’expressió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa