L’AVL definirà l’accent de València

L'Ajuntament aprova el canvi de nom de la ciutat a 'València'
31 març 2016 01:00h

RedactaVeu / València.

El ple de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous el canvi en la denominació de la ciutat al valencià, per la qual cosa el nou nom oficial serà el de 'València'. Aquesta modificació s'ha aprovat amb els vots a favor dels partits que formen el Govern municipal --Compromís, PSPV i València en Comú-- i les abstencions dels grups de PP i Ciutadans (C'S).

Així s'ha decidit en el ple del consistori valencià celebrat aquest dijous. La iniciativa s'ha aprovat sense que cap grup municipal haja plantejat debat sobre aquest tema.

Aquesta modificació en la denominació oficial de la capital del País Valencià s'ha aprovat a iniciativa del Govern municipal. D'aquesta manera, amb els vots a favor de Compromís, PSPV i València en Comú i les abstencions dels grups municipals del PP i C'S, la ciutat passarà a anomenar-se 'València'.
 
Després de la votació d'aquest punt, l'alcalde Joan Ribó ha explicat que han donat llum verda a una norma que ja estava aprovada, "encara que no executada", des del 1996 per unanimitat per part de l’exdirigent d’Unió Valenciana Vicente González-Lizondo; la llavors primera edil 'popular', Rita Barberá; PSPV i EUPV.

Ribó ha defensat que l'equip de govern vol "engegar la normalització del valencià i un dels elements és posar el topònim de València en valencià" i s'ha preguntat "què hi ha més normal que anomenar en valencià la ciutat de València?".

Sobre el procediment per a dur a terme aquesta modificació, l'alcalde ha comentat que "ho farà l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) amb la Generalitat Valenciana".

Així mateix, inquirit per quin organisme decidirà com s'escriurà la nova denominació i quin tipus d’accent portarà, el primer edil ha declarat: "Quan em pose malalt vaig al metge, quan em vull fer una casa vaig a l'arquitecte, en cultures molt endarrerides hi ha bruixots, però normalment a Europa la ciència la dipositem en les universitats i a València tenim la sort que l'AVL té persones expertes en el tema i el suport estatutari i majoritari".
 


next