Diari La Veu del País Valencià
Podem insta a igualar les prestacions del torn d’ofici a les altres CCAA
RedactaVeu / València

El grup parlamentari Podemos-Podem ha presentat una proposició no de llei en la qual insta a elaborar “de manera consensuada” amb la plataforma dels advocats i advocades del torn d’ofici un nou barem per a aquests professionals d’acord amb l’activitat que desenvolupen, que s’equiparen les seues prestacions a les de la mitjana de la resta de CCAA i que s’elabore i publicite un calendari de pagaments al Torn d’Ofici que siga vinculant per a l’Administració.

La portaveu adjunta d’aquest grup parlamentari, Fabiola Meco, ha recordat que amb l’entrada en vigor de l’Ordre 1/2016 de 27 de gener, es va modificar l’anterior Ordre 4/2015 de 15 de juny que modificava al seu torn l’Ordre 2/2012, de 17 de gener, mitjançant la qual es van rebaixar els honoraris dels advocats i advocades de torn d’ofici fins en un 60 per cent. Amb aquesta ordre, ha indicat, s’equiparen els mòduls de compensació econòmica aplicables a algunes actuacions del torn d’ofici i assistència a la persona detinguda amb els imports percebuts a aquest efecte d’acord al barem de 2005, però “altres actuacions queden en l’actualitat per davall”, ha advertit

Així, ha alertat que existeixen actuacions que es realitzen diàriament per els professionals del torn d’ofici “que no estan sent remunerades per no estar contemplades en el citat barem de 2005” i igualment “no es contemplen actuacions que es realitzen a l’empara de l’actual reforma de la LECRIM”.

Meco ha lamentat que la situació d’aquests professionals “no és menys onerosa en aquells casos en els quals es denega a qui jutgen el benefici de la justícia gratuïta, i en els qui pateixen directament les conseqüències en casos d’impagaments fonamentalment”.

Per açò, Podem ha instat a revisar i actualitzar les actuacions que, contemplades en el barem de 2005, no s’equiparen hui al que s’hi percep, remunerant-se per davall del mateix. Segons ha explicat Meco, és el cas dels judicis ràpids, en els quals els realitzats sense conformitat passen d’estar remunerats amb 281 € a ser-ho amb 180 € i els que ho són amb conformitat passen de ser de 241 € a 120 €. Igualment és el cas del procediment contenciós de família que ha passat de 350 € a 330 €. Igualment, Podem reclama actualitzar aquests mòduls de compensació econòmica d’acord a l’IPC des del 2005.

Així mateix, planteja revisar i incorporar totes les actuacions que realitzen aquests professionals que no estan sent abonades des de 2005 per no estar contemplades en el barem, incloent les noves actuacions que, a causa de la reforma de la LECrim, tampoc estan contemplades i per tant manquen de remuneració.

Finalment, Podem aposta per “reduir al màxim la burocràcia existent”; que existisca “un sol document o imprès de sol·licitud de justícia gratuïta” i que “es limiten les designacions provisionals als assumptes d’urgència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa