Diari La Veu del País Valencià
L’Estatut valencià, una altra vegada a Madrid
RedactaVeu / València

Les Corts Valencianes van aprovar la reforma del seu estatut al març de 2011, sota la presidència de Francisco Camps. El van canviar per a introduir la coneguda des de llavors com a ‘clàusula Camps’, que estableix que la inversió de l’Estat en el País Valencià, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent al pes de la població sobre el conjunt de l’Estat per un període de set anys.

Com totes les reformes d’estatuts, la valenciana ha de passar pel Congrés per a la seua aprovació definitiva, i aquest és el tràmit que està pendent des de fa dues legislatures. En concret, des que va entrar en el Congrés en 2011, el debat de presa en consideració, ja amb Govern del PP, es va arribar a ajornar en quatre ocasions, fins que per fi va poder celebrar-se el passat mes de setembre.

Els grups de l’oposició sempre han culpat el PP de la demora, al·legant que la direcció estatal del partit retardava aqueixa discussió per a no veure’s obligada a votar en contra del que en el seu moment van aprovar els diputats del PP valencià.

El bloqueig va acabar amb l’arribada a la Generalitat del bipartit PSPV-Compromís. Amb el canvi de majories, les Corts Valencianes van deixar de demanar que s’ajornara el debat de presa en consideració i per fi va poder tenir lloc el passat 16 de setembre. No obstant açò, la dissolució del Congrés davant la convocatòria de les estatals no va permetre que arrancara la discussió del text.

Al setembre de 2015 la discussió de la reforma estatutària va rebre el vistiplau de tots els grups parlamentaris excepte el d’Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) que després de les eleccions a l’Estat ja no té presència parlamentaria.

Ponents del dimarts

Per a aquest dimarts , els ponents designats pel Parlament autonòmic per a defensar el text en l’hemicicle són els mateixos que ja van pujar a la tribuna fa sis mesos: Fran Ferri (Compromís), Manolo Mata (PSPV) i Jorge Bellver (PP).

A més, podria acudir al debat el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, qui viatjarà a Madrid el dilluns per a reunir-se amb el ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, i per a acudir el dimarts a un acte informatiu.

Això sí, la votació d’aquest dimarts podria no ser l’última ja que, si finalment cal dissoldre les Corts Generals al maig per falta de Govern, en la pròxima legislatura serà necessari organitzar un nou debat de presa en consideració i començar una altra vegada tot el procediment parlamentari.

Comparteix

Icona de pantalla completa