Diari La Veu del País Valencià
Enrique Ortiz reconeix davant el jutge el finançament il·legal del PP valencià
ACN / Alacant

La informació assenyala que Ortiz admet al seu escrit de defensa que va fer pagaments per a la campanya de les eleccions del 2008 (segons les investigacions va pagar 348.000 euros) i sol·licita com a atenuant la “confessió tardana dels fets” i que la pena siga rebaixada de quatre anys a un any i tres mesos. Al mateix document sol·licita que la pena de presó siga substituïda pel pagament de la multa corresponent i que, en el cas que no s’acceptara, “suplica” que el tribunal acorde la suspensió de l’execució de les penes privatives de llibertat, segons aquesta mateixa informació. L’Audiència Nacional va acordar el passat 26 de febrer obrir judici oral contra una vintena d’acusats, entre ells 5 exalts càrrecs de la Generalitat Valenciana i empresaris.

Ortiz, per a qui la Fiscalia demana 4 anys de presó, ja hauria dipositat els 40.000 euros que el jutge li reclama en concepte de responsabilitat civil per obertura de judici oral. L’empresari està igualment imputat en el ‘cas Brugal’, que investiga presumptes irregularitats en l’adjudicació del servei de recollida d’escombraries al Baix Segura, al Pla d’Ordenació General Urbana (PGOU) d’Alacant i al pla urbanístic Rabassa.

En el seu escrit d’acusació, la Fiscalia Anticorrupció considera que “amb el propòsit d’obtenir un més gran desplegament en el procés electoral de 2007, com al 2008, els acusats integrats al PP, cadascun amb diferents funcions, van contractar amb l’empresa Orange Market serveis que van abonar de manera irregular, part en efectiu i part a través de tercers”. Els pagaments ascendeixen a 1’1 MEUR en 2007 i 78.000 euros en 2008.

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va obrir judici contra cinc exalts càrrecs de la Generalitat Valenciana. Es tracta de l’exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, l’exvicepresident de la Generalitat Valenciana Vicente Rambla, l’exdiputat autonòmic del PPCV i exvicesecretari d’organització David Serra, i les exgerents del partit Yolanda García i Cristina Ibañez.

El magistrat també acusa empresaris de l’entramat ‘Gürtel’ com Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez. Així mateix, hi ha constructors, com el mateix Enrique Ortíz, l’expresident dels empresaris alacantins Rafael Martínez o el nebot de l’expresident de les Corts Valencianes, Vicente Cotino.

De la Mata acusa els processats de delicte electoral, falsedat documental i delictes fiscals. Així mateix reclama pagament de responsabilitats pecuniàries en concepte de multes i responsabilitat civil de diverses quanties. A Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’, li reclama 10,6 MEUR, la xifra més alta, mentre que per a Correa i Crespo reclama 8,8 MEUR i 8,7 MEUR per a l’empresari Ramon Blanc, exconseller delegat de Repsol.

Anticorrupció sol·licita 7 anys i 9 mesos de presó per als exdirigents del PP Ricardo Costa, Vicente Rambla, David Serra i Cristina Ibañez i 6 mesos de presó per a Yolanda García.

Entre els processats per delictes electorals hi ha 14 empresaris. Per a aquests empresaris, Anticorrupció demana entre tres i sis anys de presó per serveis abonats de manera irregular. Es tracta dels responsables d’Orange Market, Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, ‘el Bigotes’, i Cándido Herrero.

En el mateix escrit, la Fiscalia fa referència a la investigació sobre presumptes delictes fiscals de l’empresa Orange Market entre 2005 i 2008. Els responsables s’enfronten a penes de presó d’entre 7 i 2 anys per aquest concepte.

Comparteix

Icona de pantalla completa