Diari La Veu del País Valencià
Europa es proposa crear una Unió Energètica Sostenible

La Comissió presenta el dimecres 17 de febrer un paquet de mesures sobre seguretat energètica per preparar la UE per a la transició energètica mundial i poder fer front a qualsevol interrupció del subministrament energètic. La seguretat energètica és una de les pedres de toc de la unió energètica i una de les prioritats polítiques de la Comissió Juncker.

El paquet estableix tota un seguit de mesures per millorar la resiliència de la UE davant de qualsevol interrupció de l’aprovisionament de gas. Entre aquestes mesures cal citar les següents: moderar la demanda d’energia, augmentar la producció d’energia a Europa (incloses les fonts renovables), continuar desenvolupant un mercat interior de l’energia eficient i plenament integrat i diversificar les fonts d’energia, els proveïdors i les rutes. D’altra banda, les propostes que es presenten aporten una més gran transparència al mercat europeu de l’energia i milloren la solidaritat entre els Estats membres.

El paquet de mesures sobre seguretat energètica que es presenta respon, doncs, al nou acord sobre el canvi climàtic assolit a nivell internacional el 12 de desembre del 2015 a París. L’acord de París va enviar a empreses i responsables polítics un missatge ferm que situa l’energia neta en una via irreversible i assenta les bases de la transició energètica mundial.

L’estratègia de la unió energètica, iniciada ara fa un any, prometia oferir als Estats membres una energia segura, sostenible i competitiva. El paquet de mesures que avui presentem se centra en la seguretat del nostre subministrament i té tres objectius principals. Si reduïm la nostra demanda d’energia i gestionem millor l’aprovisionament provinent de fonts externes, podrem complir el que hem promès millorarem l’estabilitat del mercat energètic europeu”, ha declarat el vicepresident responsable de la Unió Energètica, Maroš Šefčovič.

Arran de les crisis gasistes del 2006 i del 2009, que van deixar milions de persones sense calefacció a Europa, vam haver de dir «prou». El que passa és que les proves de resistència energètica dutes a terme el 2014 van demostrar que encara som massa vulnerables davant d’interrupcions prolongades del subministrament de gas. A més, les tensions polítiques que s’estan produint actualment en els països que ens envolten ens recorden que ara com ara el problema no ha deixat pas d’existir. Avui proposem, doncs, un sistema fiable, competitiu i flexible en què l’energia flueixi a través de les fronteres i beneficiï tots els consumidors. El que volem tots plegats és protegir els més vulnerables. I també garantir un futur energètic net. Els ben asseguro que el nostre compromís amb la transició envers una energia no contaminant és irreversible i innegociable”, ha declarat també el comissari de Política Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete.

El paquet de mesures aprovat per la ComissióReglament sobre la seguretat del subministrament de gas

El gas té un paper fonamental en la transició envers una economia hipocarbònica i, per tant, continua sent important en la combinació de fonts d’energia de la UE. Tot i així, la dependència actual de l’exterior obliga la Unió a haver de millorar la capacitat de resistència dels seus mercats davant de qualsevol interrupció del subministrament de gas. Per aprofitar al màxim tots els beneficis d’un mercat líquid i competitiu, cal millorar la transparència del mercat gasista a la UE. Per corregir la fragilitat del sistema, la Comissió proposa passar de les solucions exclusivament nacionals a d’altres de transnacionals a l’hora d’elaborar mesures que garanteixin l’aprovisionament. A més, la proposta de la Comissió introdueix un principi de solidaritat entre els Estats membres que garanteixi el subministrament de les llars europees i dels serveis socials bàsics, com ara els sanitaris, si l’arribada del gas es veu afectada per cap crisi.

Acords intergovernamentals en el sector energètic

La UE ha de garantir que els acords intergovernamentals que hagin signat els Estats membres amb tercers països i que tinguin a veure amb la seguretat del subministrament de gas a la UE siguin més transparents i plenament conformes amb la legislació de la UE. És per això que la Comissió vol donar-hi el seu vistiplau abans no en signin cap altre. Aquesta avaluació prèvia permetrà comprovar la conformitat dels acords amb les normes de competència i amb la legislació sobre el mercat interior de l’energia. Per tant, abans de signar cap acord, els Estats membres hauran de tenir plenament en compte el dictamen de la Comissió.

Emmagatzematge del gas natural liquat

Europa és el més gran importador de gas natural del món i la seva capacitat importadora de gas natural liquat (GNL) és considerable i, ara per ara, és a dir fins al 2015, n’hi havia prou amb aquesta capacitat per satisfer gairebé el 43 % de la demanda de gas. Tot i així, continua havent-hi grans disparitats a nivell regional. La Comissió ha establert una estratègia en matèria de GNL que permetrà millorar l’accés de tots els Estats membres al GNL com a font alternativa de gas. Els elements principals d’aquesta estratègia són la construcció de les infraestructures estratègiques necessàries per completar el mercat interior de l’energia i l’elaboració dels projectes necessaris per posar terme a la dependència d’una sola font energètica que pateixen alguns Estats membres.

Calefacció i refrigeració

La calefacció i la refrigeració dels edificis i del sector industrial consumeixen la meitat de l’energia de la UE. A més, en el 75 % dels casos funcionen amb combustibles fòssils. L’estratègia de calefacció i refrigeració que proposem vol suprimir tots els obstacles a la descarbonització dels edificis i del sector industrial. També volem destacar que la millora de l’eficiència energètica i l’ús de fonts d’energia renovables tindran efectes positius en la seguretat energètica. És fonamental gestionar aquest sector d’una manera més estratègica si volem millorar la nostra interdependència respecte dels proveïdors externs.

Rerefons

Una de les prioritats de la Comissió Juncker és la creació d’una unió energètica resilient i la posada en marxa d’una política climàtica de cara al futur. Tal com s’estableix a l’estratègia marc que vam presentar el mes de febrer del 2015, l’objectiu de la unió energètica és oferir als consumidors europeus —llars i empreses— una energia segura, sostenible, competitiva i assequible. Si volem atènyer aquest objectiu, haurem de fer una transició radical del nostre panorama energètic i això serà una bona ocasió per impulsar la innovació en el sector i contribuir a la creació de llocs de treball i de creixement tot protegint el medi ambient. La Comissió fa una crida al Parlament Europeu i al Consell perquè prioritzin la tramitació de les propostes que avui presentem per tal de poder millorar la resiliència europea davant de qualsevol interrupció del subministrament energètic.

La seguretat del subministrament (la interconnexió i la interdependència) és una de les cinc dimensiones de la unió energètica, però els factors clau de la seguretat energètica són la realització del mercat interior i l’eficiència del consum energètic; ara bé, cal tenir present que la seguretat energètica de la UE també està estretament relacionada amb les polítiques energètiques dels seus veïns.

Comparteix

Icona de pantalla completa