Diari La Veu del País Valencià
El català és, de nou, requisit per a accedir a l’administració pública en les Illes Balears

E.P. / dBalears / Palma.

El català torna a ser requisit per a accedir a l’administració pública després que s’haja aprovat la proposició de llei de PSIB, Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera (GxF) de modificació de la Funció Pública de la comunitat “amb mesures de recuperació i foment de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública”.

Així, amb l’aprovació, aquest dimarts, en sessió plenària del Parlament, d’aquesta proposició de llei -amb 31 vots a favor i 18 en contra-, el català torna a ser requisit per a accedir a l’administració en lloc de ser considerat un mèrit, revertint així els canvis introduïts en 2012 pel govern de José Ramón Bauzà.

La diputada Núria Riera (PP) ha reivindicat la posició en contra d’aquesta modificació puntual perquè la seua formació “té un compromís amb la igualtat de llengües” i, creuen, segons ha explicat, que s’ha de garantir “la igualtat de tots els ciutadans per a poder accedir a l’administració pública”. Així, ha reiterat que tant el Tribunal Constitucional com el Tribunal Suprem “han avalat” que “el català siga mèrit i no requisit” per a accedir al funcionariat.

El diputat de Podem, Baltasar Picornell, ha ressaltat que “el català torna hui al lloc d’on mai hauria d’haver partit” i ha matisat que encara que ells no estaven al Parlament, estaven al carrer manifestant-se en contra de les polítiques de Bauzá.

En un sentit similar, la diputada de MÉS per Mallorca, Bel Busquets, ha afirmat que “hui es recupera la igualtat entre les dues llengües com estableix l’Estatut d’Autonomia”. “Aquesta modificació és necessària”, ha dit, “perquè el català està en un procés de memorització i una llengua que no és necessària és una llengua morta”.

Pel que fa a MÉS per Menorca, el portaveu Nel Martí ha volgut “agrair a tota la gent que es va mobilitzar perquè el català no quedés arraconat”. “Cap metge que no sàpiga parlar castellà pot treballar a Balears; volem el mateix estatus jurídic que té el castellà, per al català”, ha asseverat l’econacionalista.

La diputada del PSIB, Maria José Camps, ha dit que “hui és un dia per a recordar” com va ser el 26 de gener, quan es va recuperar el “propòsit original de la Llei de Normalització Lingüística”. “Recuperem la dignitat robada al nostre poble en l’anterior legislatura”, ha afegit la socialista.

Comparteix

Icona de pantalla completa