Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa crear una hisenda autonòmica per a millorar el finançament
El Síndic de Compromís en Les Corts, Enric Morera, ha proposat crear un nou sistema per a millorar el finançament que inclou la creació d’una hisenda autonòmica per a gestionar, recaptar i liquidar els impostos de les persones físiques i jurídiques que tributen al País Valencià.

Aquesta iniciativa forma part del document “Per un Concert Econòmic Responsable”, elaborat per un grup d’experts i que ha presentat aquest divendres en un acte organitzat pel grup municipal Compromís per València.

Després de fer una radiografia de la realitat econòmica i social del País Valencià i evidenciar que “l’actual sistema de finançament perjudica als valencians” i necessita “un canvi”, ha defensat que les comunitats han de tenir “capacitat per a proveir més i millors serveis públics”.

“Per açò han de poder alterar l’esforç fiscal dels seus ciutadans i suportar els possibles costos i beneficis electorals que es deriven d’un augment o reducció d’impostos”, per la qual cosa és “imprescindible” que hi haja “poders normatius sobre els tributs cedits i de competències en la seua gestió i administració”.

Açò fa “necessària”, segons ha explicat Morera, una Agència Tributària Valenciana, mitjançant de la qual la Generalitat “recapte i gestione” tots els tributs que es generen al País, i alhora, un mecanisme per a traspassar de “forma gradual” competències d’Hisenda al Govern Valencià.

Morera ha proposat el Concert Econòmic Responsable (CER) com a “mètode per a resoldre el greu problema de finançament” que assegura pateixen els valencians “històricament” i que ha quantificat en 11.000 milions d’euros des de 2002.

Comparteix

Icona de pantalla completa