Diari La Veu del País Valencià
Montoro negociarà l’infrafinançament del PV però la multa de la UE no la paga
RedactaVeu / Madrid

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat al ministre espanyol d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en una reunió celebrada a Madrid, la necessitat de l’adopció de mesures extraordinàries per a garantir la viabilitat del País Valencià fins a l’aprovació del nou sistema de finançament autonòmic que es concretaran en un pla de tresoreria per al 2016.

Puig sol·licita que en el pla de tresoreria que es negocie s’incloga la petició d’un FLA extraordinari per a cobrir el dèficit de 2015, el manteniment d’un tipus del 0% al Fons de Liquiditat, una solució per als impagaments de l’anterior Consell i el finançament de la totalitat del tractament d’hepatitis. El pla de tresoreria pretén tenir un calendari de fons i de pagaments de totes les necessitats de la Generalitat per a donar resposta a les tensions de tresoreria per falta de finançament ordinari, segons ha explicat el president en una compareixença davant els mitjans de comunicació posterior a la reunió.

Puig ha lliurat al titular d’Hisenda un document que inclou aquestes mesures transitòries, així com la petició que es constituïsca també de forma immediata un grup d’experts que elabore les bases tècniques per a negociar el nou model de finançament. Segons declarava el president s’hauria “arribat a un acord d’un pla de tresoreria 2016 perquè les finances de la Comunitat Valenciana puguen donar resposta a les tensions de tresoreria” produïdes “per la falta de finançament ordinari”. “Es posaran en contacte de manera immediata els equips de la conselleria i del ministeri per a establir el pla de tresoreria 2016 que garantisca l’agilitat en el pagament i que no es produïsquen tensions tan greus com es van produir en el passat”, ha indicat.

A més, “el ministre farà les consultes pertinents perquè es puga engegar aquest comitè tècnic d’experts” que aborde les bases per a negociar el nou model de finançament. En aquest sentit, afegí que “el problema del finançament no pot ser una guerra entre les comunitats autònomes. Ha de ser clarament la definició d’eixe objectiu d’igualtat entre els espanyols i de singularitat entre els territoris. Des d’aqueixa perspectiva, crec que és fonamental que en aquest període s’aprofite la situació d’interinitat que puga existir per a treballar en l’àmbit tècnic i al més ràpidament possible, quan hi haja un nou govern, es prenga la decisió oportuna”, ha dit.

“Voluntat de complir el dèficit”

Així mateix, ha subratllat que “la Comunitat Valenciana té voluntat de complir el dèficit, però en aquestes condicions i amb aquest sistema de finançament no ho podrà complir i açò és una obvietat. El ministre ho sap i qualsevol expert ho sap. Nosaltres tenim un problema greu que no està adossat a la despesa; no gastem més, sinó que gastem menys que la mitjana de les comunitats autònomes”, ha subratllat també.

Sobre el problema de l’infrafinançament valencià, el president ha indicat que el deute generat per aquest s’abordarà en el nou model.

Document lliurat a Hisenda: FLA a tipus 0%

Com a primera mesura transitòria, el Consell ha defensat en un document lliurat a Montoro com a necessari que el Govern articule un FLA extraordinari per a cobrir la part no autoritzada del dèficit i que hauria de rondar els 1.800 milions d’euros. Es tracta, segons argumenta, d’un mecanisme extraordinari que no és diferent al que va plantejar el Consell anterior, just fa un any.

A més, com a segona mesura transitòria, el Consell al·lega que la reclamació que es mantinga el FLA a un tipus del 0% és bàsica almenys si no s’aborda la reforma del finançament autonòmic i es busque una solució al deute generat per l’infrafinançament. Un deute que des de 2011 quasi s’ha doblat, de 21.860 milions als actuals 41.753 milions.

A més, el Consell ha demanat una solució per als impagaments realitzats per l’anterior Consell, que està afrontant encara l’abonament de les retencions per IRPF als funcionaris de la Generalitat impagades per l’anterior Govern valencià del PP, i en aquest apartat queden encara per saldar 310 milions. Lligat a aquesta qüestió, la Generalitat també denuncia el cobrament d’interessos de demora per part del Ministeri d’Hisenda pels retards del Consell d’Alberto Fabra en aquest àmbit.

El document lliurat a Hisenda reclama a més finançament per a la totalitat del tractament de l’hepatitis C. El Govern va decidir que el FLA finançara els costosos tractaments antivirals contra l’hepatitis C, al voltant de 114 milions. No obstant açò, el cost va ser superior al previst inicialment, de manera que finalment la factura s’elevarà a 141,32 milions. Açò significa que falten 27 milions, sobre els quals es reclama la transferència econòmica.

Com a sisena mesura transitòria, el Consell demana la creació immediata d’un comitè d’experts tècnics, proposats per totes les comunitats autònomes, que realitzen un treball objectiu previ sobre el sistema de finançament. Aquesta possibilitat ja li la va traslladar el president de la Generalitat a Montoro el passat mes de novembre en la reunió que van mantenir a Madrid.

La multa de la EU

D’altra banda, el Consell remarca que la decisió del Govern espanyol de repercutir al País Valencià la multa de 18,93 milions imposada per la UE a l’Estat com a conseqüència de la manipulació de les xifres de dèficit a càrrec dels anteriors Consells del PP “és un greuge que no estic disposat a permetre”. Respecte a això, les dues administracions “han acordat treballar conjuntament per a esgotar l’últim recurs legal que queda davant la decisió de Brussel·les”, ha assenyalat el cap del Consell.

Mesures estructurals: infrafinançament “acumulat”

El document lliurat a Montoro indica també que les mesures de caràcter transitori han de conduir, com a primera mesura estructural, “a la reforma del sistema de finançament autonòmic, donant així compliment a la LOFCA, i aquesta reforma ha d’escometre’s partint de zero i tenint en compte a totes les administracions de l’Estat, adequant el seu finançament a les competències que tenen assignades”.

A més, la Generalitat considera que “és necessari aprovar un pla de gestió del dèficit de finançament acumulat durant els últims anys”, i recorda que “els experts han arribat a xifrar en 16.000 milions, incloent els costos financers per haver hagut d’acudir a préstecs, el cost real d’un finançament injust”.

Per tot això, el Consell demana que es pose “fi al dèficit en inversions per part de l’Estat que arrossega la Comunitat”. Argumenta en aquest sentit que, “en els últims 16 anys, el territori valencià no ha rebut dels Pressupostos Generals de l’Estat una inversió equivalent al seu pes poblacional o al de la seua aportació al PIB. Si haguera sigut així, la inversió de l’Estat hauria d’haver aportat 6.830 milions addicionals en aquest període analitzat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa