Diari La Veu del País Valencià
Puig reclama una conferència presidents CC.AA per a fixar ajustos a negociar amb la UE
RedactaVeu / EP / Madrid / València

“El que no és normal és que es prenga de manera unilateral”, ha manifestat Ximo Puig en un desdejuni informatiu organitzat per Nova Economia Fórum a Madrid. El president autonòmic ha sigut presentat per l’expresident del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. De fet, ha reivindicat la “multilateralitat” especialment en aquest moment en què el Govern espanyol està en funcions i “no pot decidir per ell mateix”. Encara que s’ha mostrat partidari d’institucionalitzar aquest tipus de trobades entre líders regionals i que no es convoquen només per a atallar “una situació determinada”.

Cap a un Estat Federal

En la seua opinió, “allò raonable és caminar” cap a un Estat Federal i que les comunitats “estigueren inserides en la governança general”. A més, ha defensat que el fet que des d’Europa es veiera que “existeix un Estat amb forts mecanismes de cooperació” demostraria “fortalesa”.

Ximo Puig, aquest dimarts a Madrid. Foto. EP.

Zapatero posa a Puig com a exemple en la “cerca de governabilitat”

Per la seua banda, l’ex president del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, en la seua presentació, ha posat com a exemple en la “cerca de governabilitat” al cap de l’Executiu valencià, Ximo Puig, de qui ha destacat que és “un home a la recerca de la substància i no de l’escena”.

Zapatero ha elogiat el Govern valencià i ha explicat que ara que “es parla molt de la via valenciana”, com es refereix Podemos a la conformació del seu Executiu de coalició amb Compromís, el “més just” és fer-ho com “la via Ximo Puig”, perquè “res és possible sense persones i sense persones que fan les coses tan raonablement bé” com el també líder dels socialistes valencians.

José Luis Rodríguez Zapatero. Foto. EP.

Així, ha defensat que Puig és un líder que sap que la democràcia és “tenir un bon diccionari de conviccions, sobre el respecte i la defensa de les regles, sobre el sentit de la convivència, sobre la identitat entre democràcia i solidaritat, entre democràcia i cohesió social”.

“És un home a la recerca de la substància i no de l’escena”, ha recalcat, per a després apuntar que “té davant d’ell una tasca gens fàcil” perquè és “ben coneguda la situació de la Comunitat Valenciana” i ha elogiat les seues “pioneres” mesures de lluita contra l’exclusió social.

“Només comprenent la seua diversitat es pot entendre Espanya”

Zapatero, a més, ha destacat la seua visió “plural i àmplia” de l’Estat espanyol, que demostra que “sap que només comprenent i sentint la diversitat d’Espanya es pot entendre Espanya”. “Res es pot unir si no es reconeixen i s’entén els qui se senten diferents”, ha recalcat. De fet, ha recalcat que, precisament, l’exercici de la política no és una altra cosa que “entendre i escoltar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa