Diari La Veu del País Valencià
‘La situació als campaments Sahrauís és insostenible’
RedactaVeu / Crevillent

Els membres de la Corporació Municipal de Crevillent van visitar els campaments Sahrauís per a conèixer en primera persona les necessitats reals en els Campaments d’ajuda humanitària i en quina situació política es troben després de la visita del secretari general de l’ONU. De tornada a la vila del Baix Vinalopó han relatat l’experiència a través d’un comunicat.

La primera impressió en visitar els campaments de refugiats sahrauís és la “d’una profunda sorpresa, i admiració”, relaten. “Costa creure que els més de 450.000 habitants que n’hi ha als campaments hagen pogut sobreviure ací quasi 40 anys. Però com a totes les primeres aparences, li falten els matisos que carreguen de sentit la vida diària dels seus habitants, repartits entre Haimes i cases de fang”.

En eixe sentit, segueix exposant que “el principal problema dels ciutadans sahrauís, és que el seu territori, antiga colònia espanyola en el Sàhara, es troba envaït pels marroquins”. “La gent està cansada ja que les retallades de les ajudes de cooperació al desenvolupament a causa de la crisi han tingut un sever impacte en les condicions de vida de la població. Però el que realment volen és tornar al seu territori i poder ser autosuficients, explotant els seus propis bancs de pesca, les seues mines de fosfat, etc”, conclouen.

Corporació de Crevillent.

Marcelino Giménez, regidor del Grup Municipal de Compromís, explica que “el que volen els sahrauís és que la comunitat internacional complisca les resolucions de l’ONU, i que d’una vegada per sempre es puga aconseguir l’objectiu que es retornen els territoris il·legalment ocupats pel Marroc, ja que els sahrauís el que necessiten és poder disposar lliurement del seu territori, administrar els seus recursos i poder viure del seu treball, i no dependre dels 250 grams d’aliments que reben de l’ajuda humanitària per cadascun dels habitants dels campaments de refugiats”.

En aquesta visita als Campaments que s’ha realitzat al Sàhara per part de la Corporació Municipal, s’ha constatat que “existeix certa esperança pel que fa a les seues peticions”, ja que fa pocs dies el secretari general de l’ONU va estar en el Sàhara i va emetre un informe favorable als drets del poble sahrauí.

No obstant açò, Marcelino Giménez, representant de Compromís en el viatge realitzat al Sàhara per membres de la Corporació Municipal, ha manifestat la seua “preocupació respecte a la situació que estan patint els ciutadans Sahrauís en els campaments de Tindouf”, ja que, el ministre de Cooperació Sahrauí, va traslladar “la necessitat urgent d’ajuda humanitària per a la subsistència dels refugiats en els campaments, ja que són els xiquets els més damnificats, ja que actualment la comunitat europea té bloquejades les ajudes humanitàries al Sàhara”.

Per aquest motiu, des de Compromís, consideren que “és fonamental que la Comunitat Internacional i sobretot el Govern espanyol com a antiga potència colonitzadora, s’impliquen i exigisquen el compliment per part del Marroc de les resolucions de la Nacions Unides”.

Comparteix

Icona de pantalla completa