Diari La Veu del País Valencià
15.000 veus obrin les Trobades d’Escoles en Valencià 2013 a Pedreguer
RedactaVeu / Pedreguer

Fins a 15.000 persones han omplit de gom a gom els carrers de la localitat, molts d’ells amb la samarreta dissenyada pel dissenyador Xavier Mariscal, dedicada enguany a homenatjar al poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Amb aquest motiu, les Trobades 2013 lluïxen el lema: La veu del teu poble.

L’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús satisfet, qualifica la Trobada com una “fita històrica” per a la localitat. “Enguany és l’any Estellés i el lema La Veu d’un poble reflecteix l’esforç que han fet les escoles, els mestres, pares i mares amb l’ajuda de l’Ajuntament”.

En declaracions a laveupv.com Ferrús recorda que l’any 1996 es va fer la primera Trobada a aquesta població i “hi ha generacions que encara la recorden”.

“El poble s’ha bolcat i, a més a més, nosaltres encentem aquestes trobades i aprofitem aquesta data per a consolidar l’agermanament amb Petra. Fem poble comarca, fem país i països”.

Dia especial per a Pedreguer també per l’agermanament amb la localitat de Petra i la visita d’una delegació de Santa Margarlida (Mallorca).

La Trobada compta amb prop de 20 hores de programació. Pel matí s’han organitzat activitats esportives, exposicions i contacontes. De vesprada, a les 16.30h milers de persones han anat acudint des de tots els punts de la comarca per començar la tradicional cercavila.

Una cercavila ha desbordat totes les previsions. Milers de globus amb la imatge del poeta Estelles han circulat pels principals carrers del poble, acompanyats per 10 bandes d’animació. Cada poble darrere de la seua pancarta fins a arribar a la plaça major on han tingut lloc els parlaments.

El president d’Escola Valenciana ha reclamat novament que els governents actuen “amb criteris científics i pedagògics” i abandonen “els camins de la crispació i els plantejaments d’enfrontament amb la comunitat educativa”.

El president de la coordinadora comarcal a la Marina Alta (CAPPEV) i portaveu de la comissió d’educació d’Escola Valenciana, Jaume Fullana ha destacat que “els propis estudis de la conselleria assenyalen que els alumnes de les línies en valencià tenen un major domini de valenicià, de castellà i també d’anglés, lluitar contra l’ensenyament en valencià és lluitar contra el plurilingüisme”. Fullana ha llançat un missatge de suport a la comunitat educativa: “portem 28 anys fent Trobada i molts anys més treballant a les nostres escoles, superarem tots els entrebancs com ja ho hem fet anteriorment, i ho farem siguent fidels al rigor educatiu”.

L’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, a l’expositor de laveupv.com

En els parlaments també han intervingut els responsables polítics de l’Ajuntament de Pedreguer, els quals han fet un ferma defensa del model educatiu en valencià.

Després dels parlaments s’han dut a terme els tradicionals tallers, que s’han incrementat respecte l’any passat i han sumat més de 70 estants de tot tipus.

En acabar escolars de la comarca han participat en el festival de la cançó, amb més de 100 participants.

Centenars de taules i cadires ocuparan després el centre de Pedreguer per dur a terme el sopar popular que precedix a un gran correfoc dut a terme conjuntament pels dimonis de Pedreguer i del poble de illes Santa Margalida, escenificant l’agermanament de la Marina Alta i els seus repobladors.

Després de l’espectacle de música i foc, arribarà el torn de gaudir de possiblement l’última actuació del grup Obrint Pas a la comarca, després que hagen anunciat la seua retirada. S’esperen més 3000 persones a aquest concert de la Gira, que completata el cartell amb els grups BKS i Mox Nox.

L’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, a l’expositor de laveupv.com a la Trobada

Comparteix

Icona de pantalla completa