Diari La Veu del País Valencià
El sector musical valencià valora “positivament” el Pla Estratègic Cultural, però…
Sixto Ferrero / València

Les arts escèniques van fer una valoració, amb la finalitat d’aplicar una avaluació, en aquest cas prèvia, sobre el recent Pla Estratègic Cultural Valencià que va ser presentat fa escassos dies. Amb la presa de contacte amb el sector escènic s’evidenciava cert disgust, això sí, acompanyat de valoracions positives envers aquest “Pla inèdit”.

Hem pres contacte amb un altre sector, ara amb el musical, als quals els hem demanat que ens feren una valoració del pla sobre el seu sector. Aquestes han estat les valoracions.

Joanjo Trilles, de l’FVDiT

El president de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabalaters (FVDiT) es mostra satisfet per l’atenció que els han fet des de la Conselleria, així és que destaca la seua participació en la fase de diagnòstic, dirigida per Econcult amb Pau Rausell al capdavant. Fins ara la Federació “es torbava desassistida i sense infraestructures, sense seu…” apunta Trilles, qui destaca que “a la pàgina 13 està l’itinerari de la música tradicional, i hi ha qui diu que en quatre anys es posarà en marxa, encara que no ens ho creiem”, afirma el president. No obstant això, afegeix “som optimistes, clarament”. Seguidament, indica que en la darrera junta es va dir que el Pla “era molt bonic, que era com Alícia en el país de les meravelles”, però afegeix el president, “es que són 500 milions d’euros, i com nosaltres no teníem res qualsevol cosa que vinga serà bona per descomptat” perquè conclou, en el Pla “hi ha objectius assolibles i, a més, allò que hem insistit, des de la Federació, se’ns ha recollit per tant, som optimistes”.

Pedro Rodríguez, de l’FSMCV

El president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana transmet que des de l’ens federatiu s’ha estat treballant per dur la informació d’aquest pla a totes les federacions territorials, tanmateix, la valoració “és positiva”, ja que expliquen “s’han abordat quasi tots els punts que l’FSMCV posà damunt de la taula”.

Per altra banda, l’FSMCV “insta el Consell a establir una interlocució coordinada i unificada per establir les necessitats de l’ens federatiu i del sector a què representa”. Finalment, la federació pensa que aquest pla per a ells és un fet “important”.

Miguel Ángel Berbis del Col·lectiu de Compositors Contemporanis

El Col·lectiu de Compositors Contemporanis és un dels últims grups que s’han format recentment, tot i que el col·laboracionisme ha estat sempre present dins d’aquest sector, un dels més, o probablement el que més, maltractament institucional i social ha rebut dins de la música clàssica contemporània del nostre territori.

Miguel Ángel Berbis és el seu president, “en funcions” puntualitza, qui expressa que el Pla Estratègic “ens sembla en el seu conjunt bé, però cal definir-lo molt més”. En eixe sentit, ens revela que des del seu col·lectiu “traslladarem propostes clares a CulturArts per a dur-lo endavant i poder-lo aplicar”. Ja que segons Berbis, aspectes com “la internacionalització o la territorialització ens importen moltíssim”, ja que apunta “que els festivals no estiguen centrats a València i que hi haja una coordinació” perquè, convé recordar que contra tot pronòstic a Sueca (la Ribera Baixa) es duu a terme la Mostra Sonora de Sueca i que a Rafelbunyol (l’Horta Nord) es fa el Projecte Rafel festival, tots dos festivals de música contemporània, a banda de l’Ensems.

Conclou Berbis apuntant que “el Pla no parla de jazz, com tampoc de música antiga, i per ací caldrà mirar què es fa”, per tant diu “molt específic no és, ara bé, les línies mestres són molt bones”.

Seguint aquesta avaluació prèvia del Fes Cultura, en els següents dies els oferirem les valoracions d’altres sectors culturals valencians.

Comparteix

Icona de pantalla completa