Diari La Veu del País Valencià
Tot a punt per a la Trobada de les Valls del Vinalopó al Pinós

RedactaVeu / El Pinós.

La Veu continua oferint la guia de tot el que esdevindrà en les diferents trobades d’escoles en valencià, així com informació sobre els municipis en els quals tindran lloc. Enguany, el lema és ‘Un país d’escoles’ i el següent capítol d’aquesta gran col·lecció de trobades tindrà lloc al Pinós aquest diumenge 10 d’abril.

Aquesta serà la XIX Trobada d’Escoles en valencià de les Valls del Vinalopó i la presentació de la mateixa tindrà lloc aquest divendres 8 d’abril al Teatre Auditori del Pinós a les 19h.

L’entitat que en aquest cas organitza és la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó amb la col·laboració especial de les escoles CEIP San Antón i Santa Catalina i l’institut José Marhuenda Prats del Pinós. A més, compten amb el patrocini de l’Ajuntament del Pinós, governat pel PSOE, així com els altres consistoris de les altres poblacions participants (Novelda, Monòver, Petrer, l’Alguenya i la Romana).

Programació per al 10 d’abril

10h Concentració a la plaça de l’Ajuntament. Esmorzar típic de coca amb oli i vinet del Pinós.

10:30h Cercavila acompanyats pels nans i gegants, dolçainers i tabaleters, que recorreran els carrers del poble fins arribar al Jardí Municipal, lloc on es celebrarà la Trobada.

11h Arribada al Jardí Municipal, descoberta de la placa commemorativa, benvinguda als assistents i parlament d’autoritats. Inauguració de la XIX Trobada d’Escoles en Valencià de les Valls del Vinalopó.

11:30h – 13h Tallers escolars preparats per totes les escoles i instituts que hi participen, així com també per les respectives AMPA. Simultàniament tindran llocs altres activitats: taller de fang, visita al planetari, etc.

12:30h Ballarem i gaudirem amb el cantacançons Dani Miquel.

13:45h Lliurament de records commemoratius a les escoles, instituts i AMPA participants.

14h Dinar de cabasset. Hi haurà un servei de barra.

Coordinadora per la llengua Terres del Vinalopó

La Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó forma part d’Escola Valenciana i es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que lluita per la normalització lingüística en la seua zona d’actuació. Un bon exemple d’això són el cursos de valencià que bé poden servir per a la millora de les competències orals o també per a superar els exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià o els de l’Escola Oficial d’Idiomes.

El Pinós

Aquest municipi del Vinalopó Mitjà, amb 126.90 km2 d’extensió i rodejat per l’Alguenya, Monòver, la Romana i Villena, compta amb 7.695 habitants.

Cal destacar que durant la dominació romana els invasors van mostrar la seua predilecció per aquesta terra, però, per contra, són escasses les restes de l’època musulmana. El més curiós va esdevenir quan, arran del tractat d’Almisrà (1244), la zona va passar a formar part de la Corona de Castella (integrada en el senyoriu de Villena), fins que l’any 1296, Jaime II va annexionar la comarca a la Corona d’Aragó.

Comparteix

Icona de pantalla completa