Diari La Veu del País Valencià
El sector del llibre es manifesta com el més ‘positiu’ amb el Pla Estratègic Cultural
Sixto Ferrero / València

Si bé és cert que el sector del llibre va viure a principis d’any un impuls quasi revolucionari a través de la presentació del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, també és cert, i així ho manifesten els portaveus i presidents de diferents col·lectius del gremi amb qui hem parlat, que l’índex de lectura al País Valencià fa riure, però per la xifra paupèrrima assolida. A més, com emfatitzen, si atenem a l’índex de lectura en llengua pròpia la xifra és per a plorar.

Fa uns dies vam voler polsar quina acollida o quin grau de satisfacció provocava entre els diferents sectors culturals valencians el recentment presentat Pla Estratègic Cultural Valencià. Si dijous presentàvem les valoracions, a mode d’avaluació prèvia del Pla, del sector de les arts escèniques on mostrava, tot i el positivisme amb què s’acull, certa ‘desconfiança’, divendres palesàvem que el sector musical evidencia diferents situacions pel que fa al grau d’exigència, tant per al pla com per a les necessitats, tot i manifestar també una valoració ‘positiva’ envers el susdit pla.

Així, el sector del llibre es mostra dels més positius de tots els sectors com així ens ho han relatat els seus diferents presidents.

Jesús Figuerola, president de FULL

La Fundació pel llibre i la cultura (FULL) està presidida per Jesús Figuerola, editor de Perifèric, qui en la seua valoració del Pla Estratègic Cultural destaca que “han estat unes línies mestres molt positives”, ja que confirma “es comptà amb el sector”. En eixe sentit destaca el procés engegat per EconCult des de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, “hem de valorar el fet de la participació” diu l’editor, “jo no ho havia vist mai i ja tinc una edat”.

“El pla arreplega de manera literal algunes de les conclusions exposades per FULL”, però a més, afegeix “veiem que les demandes de FULL estan fent-se. Veiem com en 6 mesos, d’ençà que entrà el nou Consell, s’està fent el Pla de Foment del llibre, que encara no funciona però estan duent-se endavant accions”. Figuerola ho resumeix expressant que “aquest govern ha fet més en sis mesos que l’anterior en 20 anys, almenys pel que fa al llibre”.

Figuerola, per altra banda, destaca que es destine un 1% a la Cultura, “però ja sabem de sobres com està l’infrafinançament i això pot llastrar qualsevol proposta en cultura”. No obstant això, destaca que el Pla “és un paraigua sobre el qual s’està construint i es veurà en els pròxims pressupostos. Per tot això, Jesús Figuerola dóna “un vot de confiança perquè veiem que s’estan fent coses”.

David Cases, president del Gremi de llibreters de València

David Cases regeix la Llibreria La Traca a la ciutat de València, però és també el president del gremi. El Pla Estratègic Cultural “és molt positiu” destaca i afegeix que “estem molt contents que s’haja posat en marxa i done suport al sector”, ja que això ho interpreta Cases “com un treball en sintonia”.

Explica que “vam proposar un pla de foment de la lectura i es va incloure en el Pla, per tant, tot indica que estem en marxa”. Apunta que, fent referència a les propostes del sector presentades abans de les eleccions del 24 de maig als grups polítics, aquestes “les portàrem pensant que el nou govern les assumiria perquè l’anterior no feia el que hauria d’haver fet”.

Dolors Pedrós, presidenta de l’AEPV

L’editora d’edicions 96 i nova presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, Dolors Pedrós, ens explica que el Pla “és una iniciativa imprescindible que calia abordar”. Emfatitza que “per primera vegada els polítics s’han interessat en una cosa que està sota mínims, sobretot la lectura”, apunta, però conclou “i molt més la lectura en llengua pròpia”.

Pedrós, qui també fa esment del finançament actual, anima perquè la societat “demane que s’execute el Pla, que és realment estratègic, perquè farà remuntar de la misèria en què es troba la cultura”. El Pla Estratègic el defineix com “coherent i necessari” i destaca que “estem molt contents”, ja que “els companys que vingueren de la presentació ho feren il·lusionats”. Aquests destacaren que el pla “era molt consensuat”. En eixe sentit ens explica que abans però de la presentació i de la formulació del Pla “anàrem tota la junta a parlar amb el conseller i tot el que se li va transmetre s’ha arreplegat”.

Finalment, indica que “sobre el paper és perfecte, ara la societat ha de fer un seguiment d’execució i recordar que es complisca”. Perquè per altra banda, “hem d’entendre que la indústria cultural dóna diners a guanyar i és bàsica perquè la societat es nodrisca”, perquè, torna a recordar, “estem a la cua en índex de lectura”.

Els propers dies els oferirem les valoracions del sector audiovisual valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa