Diari La Veu del País Valencià
La Comissió proposa mesures per modernitzar l’IVA a la Unió Europea

Cal actualitzar com abans millor la normativa vigent en matèria d’IVA per millorar el suport al mercat únic, facilitar els intercanvis transfronterers i permetre que l’economia digital i mòbil continuïn evolucionant com ho han fet fins ara.

El 2013 el dèficit tributari de l’IVA, és a dir, el diferencial entre les previsions de recaptació de l’IVA i l’IVA realment recaptat pels Estats membres, pujava vora dels 170.000 milions d’euros. Segons els càlculs, el frau transfronterer és el responsable de la pèrdua d’ingressos per IVA que es produeix a la Unió Europea i que gira al voltant dels 50 000 milions d’euros anuals. Tot i això, el sistema actual continua estant fragmentat i generant càrregues administratives molt importants a les pimes i a les empreses en línia.

El nou pla d’acció marca el camí a seguir per modernitzar la normativa actual i proposa, entre d’altres, les actuacions següents:

— l’adopció d’uns principis fonamentals que hauria de tenir el futur sistema de l’IVA;

— un seguit de mesures que caldria dur a terme immediatament per lluitar contra el frau en el pagament de l’IVA;

— l’actualització dels tipus de l’IVA i la concessió de més flexibilitat als Estats membres perquè els puguin establir;

— la simplificació d’acord amb l’estratègia per al mercat únic digital de la normativa de l’IVA que s’aplica al comerç electrònic i l’adopció d’un IVA general que faciliti la vida a les pimes.

«Avui encetem un diàleg amb el Parlament Europeu i amb els Estats membres per simplificar l’IVA i fer-lo més resistent al frau. Cada any el frau en el pagament de l’IVA transfronterer suposa un cost de vora 50 milions d’euros per als Estats membres i per als contribuents europeus. Alhora, la càrrega administrativa que han de suportar les petites empreses és molt alta i, d’altra banda, l’evolució tecnològica representa un nou repte per a la recaptació de l’IVA. La Comissió ja va proposar un seguit de mesures molt clares per lluitar contra l’evasió fiscal de les empreses i ara estem decidits a lluitar amb la mateixa determinació contra el frau en el pagament de l’IVA», ha declarat avui el vicepresident responsable de l’Euro i del Diàleg Social, Valdis Dombrovskis.

«L’IVA és una font d’ingressos fiscals fonamental per als Estats membres. Tot i així, hem de fer front a un dèficit tributari impressionant. La pèrdua d’ingressos en la recaptació de l’IVA és de 170 000 milions d’euros comparat amb el que hauria de ser. Això és un enorme malbaratament de diners que podríem destinar al foment del creixement i de la creació de llocs de treball. Per tant, és ben arribada l’hora de recuperar aquests ingressos. A més, estem decidits a concedir als Estats membres més autonomia en la fixació dels tipus reduïts de l’IVA. El nostre pla d’acció permetrà donar resposta a cadascun d’aquests punts», ha declarat avui també el comissari d’Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici.

Principals qüestions

Un futur sistema d’IVA per al comerç transfronterer que redueixi les possibilitats de frau

El sistema actual de l’IVA ha de modernitzar-se per adaptar-se als reptes de l’economia actual, que es caracteritza per la globalització, la digitalització i la mobilitat. El sistema actual de l’IVA que grava el comerç transfronterer i que va entrar en vigor el 1993 havia de ser un sistema transitori i ara per ara deixa la porta oberta al frau. Per tant, la Comissió té intenció de presentar el 2017 una proposta per introduir una normativa definitiva que reguli una zona IVA única a tota la Unió Europea. L’objectiu seria que a les operacions transfrontereres se’ls continués aplicant el tipus d’IVA de l’Estat membre de destinació (manteniment del «principi del país de destinació») tal com succeeix actualment, però que la recaptació de l’impost evolucionés progressivament cap a un sistema que fos més resistent al frau. D’altra banda, es crearia un web europeu que fes possible una recaptació de l’IVA que fos més senzilla per a les empreses i més sòlida per a les administracions tributàries.

Mesures immediates destinades a lluitar contra el frau de l’IVA d’acord amb la normativa vigent

El frau de l’IVA transfronterer priva els Estats membres de molts ingressos. Els càlculs demostren que el futur règim de l’IVA podria reduir el frau transfronterer en uns 40 000 milions d’euros anuals, és a dir, en un 80 %. Al llarg d’aquest any, la Comissió proposarà un seguit de mesures destinades a millorar els instruments que actualment fan servir els Estats membres per intercanviar bones pràctiques i informació en matèria de control del frau de l’IVA i mecanismes de control. D’altra banda, continuarem supervisant estretament el funcionament de les administracions tributàries pel que fa a la recaptació i al control de l’IVA.

Més autonomia perquè els Estats membres puguin decidir els seus tipus d’IVA

D’acord amb la normativa actual, els Estats membres han de respectar una llista predefinida de béns i serveis a l’hora d’aplicar-los tipus d’IVA reduïts o nuls (0 %). La Comissió vol modernitzar el marc regulador dels tipus d’IVA i donar-hi més flexibilitat als Estats membres. Hi planteja dues opcions: la primera consistiria a mantenir el tipus normal mínim del 15 % i revisar periòdicament la llista de béns i serveis que podrien estar sotmesos a tipus reduïts en funció de les contribucions dels Estats membres; la segona consistiria a suprimir la llista de béns i serveis que poden estar sotmesos a tipus reduïts; ara bé, aquesta última opció exigiria salvaguardes per evitar el frau, la competència fiscal deslleial en el mercat únic i l’augment dels costos a què haurien de fer front les empreses per adaptar-s’hi. En totes dues opcions, es mantindrien els tipus nuls i reduïts actuals.

Ajuda al comerç electrònic i a les pimes

El sistema de l’IVA actualment aplicable al comerç electrònic transfronterer és complex i costós per als Estats membres i les empreses. Les empreses de la UE es troben en una situació de desavantatge competitiu perquè hi ha operadors de tercers països que poden importar béns a la Unió Europea amb exempció de l’IVA. La complexitat del sistema fa que també sigui difícil per als Estats membres de garantir el compliment de la normativa. La Comissió presentarà, doncs, abans de final del 2016 una proposta legislativa amb l’objectiu de modernitzar i simplificar l’IVA del comerç electrònic transfronterer d’acord amb l’estratègia per al mercat únic digital. Es tracta de garantir que les publicacions electròniques puguin beneficiar-se del mateix tipus reduït que les publicacions en paper. Posteriorment, la Comissió presentarà el 2017 un paquet de simplificació de l’IVA per donar suport al creixement de les pimes i facilitar el comerç transfronterer.

Rerefons

El sistema comú de l’impost sobre el valor afegit (IVA) té un paper molt important en el mercat únic europeu. Va ser creat per substituir la fiscalitat sobre el volum de negocis, que falsejava la competència i obstaculitzava la lliure circulació de mercaderies, i per eliminar les formalitats i els controls fiscals a les fronteres interiors. L’IVA constitueix una font fonamental d’ingressos, que ha anat adquirint com més va més importància i que el 2014 representava gairebé 1 bilió d’euros, és a dir, el 7 % del PIB de la Unió. Un dels recursos propis de la Unió també es basa en l’IVA. Com a impost sobre el consum, és una de les maneres d’imposició fiscal que més favorables resulten per fomentar el creixement. Tanmateix, el sistema de l’IVA no ha estat capaç de adaptar-se als reptes actuals de l’economia globalitzada, digital i mòbil. L’actual sistema, que havia de ser un sistema transitori, està fragmentat, és massa complex per al nombre creixent d’empreses que duen a terme operacions transfrontereres i deixa oberta de bat a bat la porta al frau perquè les operacions nacionals i les transfrontereres reben un tractament diferent i la realitat és que dins del mercat únic es poden adquirir i contractar béns i serveis amb exempció de l’IVA. Fa molt de temps que la Comissió demana una reforma del sistema de l’IVA. Hem tingut en compte els dictàmens del Parlament Europeu i del Consell, que han reconegut que el futur sistema de l’IVA hauria de basar-se en el principi de destinació, és a dir, en el principi de cobrar l’impost en el lloc on són consumits els béns o on són contractats els serveis. El pla d’acció que avui fem conèixer s’emmarca en el programa de la Comissió «Per una millor legislació».

Properes etapes

La Comissió demanarà al Parlament Europeu i al Consell que, amb el suport del Comitè Econòmic i Social Europeu, estableixin unes orientacions polítiques clares sobre les opcions propostes en el pla d’acció i que confirmin el seu suport a les reformes previstes en la Comunicació.

La Comissió presentarà propostes sobre tots aquests aspectes el 2016 i 2017.

Comparteix

Icona de pantalla completa