Diari La Veu del País Valencià
El brigadista Josep Almudéver torna al PV per difondre les seues vivències
RedactaVeu / València

Josep Almudéver és un dels poquíssims soldats d’aquells voluntaris de diversos països del món que s’incorporaren a les Brigades Internacionals que lluitaren al front republicà que encara viu. En acabar la guerra, fou condemnat per “auxili a la rebel·lió” tot i que “els qui es rebel·laren contra el sistema establert democràticament foren els franquistes”, com sempre conta ell mateix una vegada i una altra.

Ara, una vegada més, torna. I ho farà fonamentalment per a contar la seua experiència als instituts, on alumnes de Batxillerat ja estudien la història de la primera meitat del segle XX. A més a més, també intervindrà en actes públics en diversos pobles, inauguracions d’exposicions i recepcions municipals.

A la seua edat manté una lucidesa envejable. Domina el francès, el castellà i el valencià. “Té una memòria i un estat de salut molt per damunt de la mitjana de la seua edat”, explica Toni Simó, historiador i membre de l’associació El Castell, d’Alcàsser, que introduirà les xerrades acompanyat de Luis Botello, professor d’institut i integrant del col·lectiu Parlem de la República a Benifaió. Tots els actes en què intervindran han estat organitzats pels mateixos centres docents, associacions i forces polítiques progressistes.

El dilluns, dia 11, estarà a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent i a la vesprada (19 hores) a l’Auditori municipal Antigues Dominiques. L’endemà al Josep Maria Parra d’Alzira de matí i en acte públic a l’Ajuntament (13.30). A la vesprada assistirà a Guadassuar on s’inaugurarà l’exposició ‘El somni de la llibertat’ de l’Associació d’expresos i Represaliats Polítics Antifranquistes (AERP) i la fundació FIES de CC OO. També hi haurà una xerrada, a les 18.30, al Centre Cultural.

Almudéver intervindrà davant l’alumnat de l’IES Pou Clar d’Ontinyent el dimecres i en un acte públic a la vesprada en l’Associació de Veïns El Llombo (19 hores).

El dijous, 14 d’abril, 85 aniversari de la proclamació de la Segona República, visitarà Xàtiva per a parlar amb els alumnes dels instituts Ribera i Lluís Simarro. Hi haurà una recepció a l’Ajuntament. Per a les 18.30 hi ha prevista una altra xerrada en acte públic.

L’endemà serà un dels dies més especials per al brigadista francès de pares valencians. A la Pobla Llarga aprofitarà l’ocasió per a visitar la localitat on va passar un dels episodis de la cruel guerra formant part d’un destacament de les Brigades Internacionals. En aquesta localitat intervindrà en l’IES Pere Esplugues i a la vesprada impartirà una xerrada a les 18.30 en la Casa de la Cultura.

Josep Almudéver Mateu és fill de pares valencians, d’Alcàsser el pare i de València la mare. Naix a Marsella en 1919. Va passar la República i la guerra al poble dels seus pares. En 1936, amb 17 anys, falsifica la documentació per incorporar-se com a milicià republicà al front de Terol on és ferit greument.

Amb Federico Mayor Zaragoza.

En 1938 s’incorpora a les Brigades Internacionals fent valer la seua nacionalitat francesa. Serà expulsat a França en 1939. Torna de França abans d’acabar-se la Guerra Civil espanyola i és apressat al port d’Alacant. Va estar tancat als camps d’internament de Los Almendros (l’Alacantí), Albatera (Bajix Segura) i Portaceli (Camp de Túria); i les presons Model de València i Aranjuez (Toledo). Un tribunal militar el condemnà a 12 anys i un dia en judici sumaríssim. Després d’eixir en 1943 serà enllaç dels guerrillers de Llevant i en 1947 s’exilia a França. És l’autor d’El pacto de la no intervención. Pobre República, títol de les seues memòries publicades en novembre de 2014 per l’Agrupació d’Estudis Locals El Castell d’Alcàsser. Acaba de fer-se una segona edició del llibre.

Amb familiar i brigadistes.

Segona setmana

Dilluns 18, a l’IES Vicente Gandia de Castelló de la Ribera i inauguració d’una exposició de cartells de la Guerra Civil. De vesprada intervindrà en un acte públic a Rocafort.

Dimarts, 19, a l’IES Els Évols de l’Alcúdia, en acte per a estudiants i públic. A la vesprada participarà en una xerrada-debat a la Universitat de València, carrer La Nau (19 hores).

Dimecres, 20, a l’IES Joan Fuster i xerrada (19:30 hores) a la Casa de la Cultura de Sueca.

Dijous, 21, recepció a l’Ajuntament de València (11 hores). Xerrada a l’IES Hort de Feliu d’Alginet i a les 19 hores en la Casa de la Cultura.

Divendres, 22, Xerrada a l’IES de Guadassuar, al matí. Recepció i homenatge a l’Ajuntament d’Alcàsser, a les 19 hores.

Dissabte 23, visita a l’exposició “La modernitat republicana a València”, al MuVIM (10:30 hores) i recepció.

Comparteix

Icona de pantalla completa