‘Grans canvis’ per al 38è Festival Ensems amb totes les institucions públiques bolcades

Paral·lelament a la 38a edició tindrà lloc la 28a edició dels Encontres de Compositors a la seu territorial de l’SGAE
8 abril 2016 01:00h
Sixto Ferrero / València

Aquest matí s’ha presentat, a la seu de l’Institut Valencià de la Música, la 38a edició del Festival Ensems i la 28a edició dels Encontres de Compositors. L’amfitrió ha estat el subdirector de l’institut musical, Leonardo Marqués, qui ha estat acompanyat dels representats de totes les institucions publiques, les quals, després de molts anys, s’han bolcat amb el festival públic de música contemporània que, per cert, és el més antic de l’Estat, però també un dels més veterans d’Europa.

El festival és una producció de CulturArts Música amb la col·laboració del Palau de la Música, una de les principals seus i on l’Orquestra de València i el seu titular, Yaron Traub, s’implicaran amplament, així com el Palau de les Arts i l’Orquestra i Cor de la Generalitat, el Consorci de Museus, l’SGAE i el Ministeri, a través de l’INAEM.

Leonardo Marqués ha començant anunciant “grans canvis de temps” en el festival, ja que passarà de transcórrer en un mes a fer-ho durant quatre mesos (d’abril a juliol), amb la finalitat de “convertir-se en una oferta cultural habitual i desfer-se’n de l’excepcionalitat que imposava l’acumulació de dates”.


En altre sentit, Marqués ha volgut deixar clar que “enguany, el festival no compta amb director artístic”, un càrrec que s’assignà l’any passat al compositor César Cano després d’anys de regència d’altre compositor, Joan Cerveró, perquè, segons ha explicat Marqués, “Cano tenia un contracte per a un any”, exhaurit aquest, l’edició d’enguany “ha estat organitzada pels tècnics de la casa”.


Glòria Tello, regidora de Cultura i presidenta del Palau de la música, Leonardo Marqués subdirector de CulturArts Música.

Sota el lema “diversos camins”, el festival té la voluntat decidida de fer arribar la música d’avantguarda a tots els públics diversos”, i preguntat en aquest sentit per La Veu, Marqués ha destacat l’assistència de mil persones al concert inaugural fa uns dies a les Arts, on s’estrenà l’òpera de cambra “Noche blanca”, del compositor valencià Carlos Fontcuberta. “Mai s’havia inaugurat l’Ensems amb tanta gent”, ha destacat Marqués. No obstant això, el subdirector ha indicat que, per a treballar els nous públics, enguany “s’espera una contaminació dels diferents espais com, per exemple, el Palau, on ja es fa música clàssica”. Finalment, Marqués ha definit aquesta edició com a “diversa i eclèctica”, ja que hi haurà concerts monogràfics, propostes de compositors actuals, propostes performatives i art sonor. A més, es duran a terme dos homenatges: un a Pier Boulez, compositor recentment traspassat a càrrec del Grup Instrumental de València, i al Quixot, a càrrec de la pianista Marta Espinós, amb l’estrena de César Cano de Ecos del Quijote.

Altra gran novetat és l’aparició de les noves tecnologies, ja que a banda de les xarxes socials s’ha potencialitzat la web d'Ensems, on es podrà trobar la programació, les propostes, perfils, localitats i entrades, que seran gratuïtes i caldrà demanar-les per invitació. Aquestes es podran recollir a la consergeria de CulturArts.


Pep Llopis, Albert Girona, Glòria Tello i Leonardo Marqués.

Pep Llopis: “Llarga vida a Ensems!"

Pep Llopis, president de l’SGAE, ha destacat d’Ensems la seua “pluralitat i diversitat”, però ha fet èmfasi en el fet que “cal impulsar els creadors del País Valencià, promocionar-los i involucrar-los en els processos de la creació contemporània”. Igualment, ha afirmat que l’SGAE “donarà suport tant als socis com als no socis per tal d’aconseguir aquesta internacionalització”. En aquest sentit, proposa, dins dels Encontres que acollirà la seu territorial, un ShowKeys, una mostra-concert perquè hi vagen els programadors culturals, “per a veure si allò que se’ls proposa es pot o no exportar a altres territoris”, tot en pro de la delejada internacionalització de la creació valenciana.


Pep Llopis, compositor i president de l'SGAE, Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura.

Ha destacat la classe magistral de Marc Garcia-Vitoria i el taller sonor amb Alfredo Costa, així com les dues taules redones al voltant de la música contemporània i la recerca dels nous públics. Finalment, ha apostat, Llopis, per “fer créixer la relació amb el nou director de CulturArts”, el recentment triat Abel Guarinos i ha cridat: “Llarga vida a Ensems!”

“No podia dir no al fet que el Palau acollira l’Ensems”

Glòria Tello, presidenta del Palau i regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, no va poder “dir no al fet que el Palau acollira l’Ensems”, i és que “han passat vint anys” d’ençà que l’Ensems quedà proscrit de l’auditori valencià, però també han passat “9 anys des que l’Orquestra de València no participava”. Per això, ha destacat Tello, “el Palau no només coorganitza cedint sales, sinó que la implicació de l’orquestra i el seu director, Yaron Traub és total”.


Glòria Tello, presidenta del Palau de la Música i regidora de Cultura.

“Tots els recursos a l’abast per a Ensems”

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona també ha subratllat la “pluralitat” del festival i que es treballarà per a “intentar arribar als púbics”, per això s’han posat “tots els recursos de les diferents administracions públiques per a fer un bon maridatge”. Des de la Conselleria, s’ha col·laborat amb la seu que suposa el Palau de les Arts, l’Orquestra i el Cor de la Generalitat, ja que segons ha dit Girona, les Arts “té la directiu que ha d’estar obert permanentment a la societat valenciana”.


Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura.

Finalment, ha conclòs que la seua Conselleria “aposta pels creadors valencians, com recull el Pla Estratègic, i es té la voluntat ferma que els creadors hi siguen a l’Ensems”. A més, Girona ha aprofitat el torn de paraula per a anunciar que prompte es farà un acte de reconeixement a l’anterior director del Consorci de Museus, Felipe Garín, i a José Luís Moreno, anterior director de CulturArts.

Programació

Poden consultar la programació detallada a la web d’Ensems. Igualment, les seus per a aquesta edició seran el Centre del Carme, la Sala Gallera, els Banys de l’Almirall, el Palau de les Arts, el Palau de la Música i la sala SGAE de València.

Des de La Veu, oferirem les cròniques dels concerts de la programació d’aquesta 38a edició del Festival Ensems per tal d’ajudar a divulgar aquest festival públic, el més antic de l’Estat, però el qual, per primera vegada en molts anys, ha aconseguit combregar totes les institucions públiques per “fer arribar la creació musical contemporània a l’abast de tots els ciutadans valencians”.
 
 

 
next