Diari La Veu del País Valencià
Franco encara té els honors d’una Medalla d’Or i el de fill adoptiu a Calp

RedactaVeu / Calp.

La coalició valencianista de Calp demanarà, en el pròxim plenari, que es retire el títol de fill adoptiu de Calp a Francisco Franco, concedit el 1940, i la Medalla d’Or de la ciutat, reconeixement fet el 1956.

A hores d’ara, “el caudillo” encara té distincions a Calp que vanaglorien el que va ser una dictadura en la qual, segons el títol de la llei de la memòria històrica, va haver qui va “patir persecució o violència”. Aquest fet va ser descobert per un membre de l’Institut d’Estudis Calpins i, per això, Compromís per Calp va decidir fer aquesta petició de retirada d’aquests honors, perquè consideren que “vulnera el que disposa l’article 15 de la vigent llei de memòria històrica”.

El regidor de Compromís, Ximo Perles, ha manifestat que una vegada assabentats d’aquesta situació havien de fer aquesta demanda “per ètica i per legalitat”.

A la moció que presentarà la coalició es remarca el paper protagonista de Francisco Franco en la guerra i la dictadura, matisant que l’acció repressiva no va cessar el 1939, perquè només en la postguerra, al País Valencià, van haver-hi un total de 4.904 víctimes.

A Calp també hi hagueren casos de repressió. Al text fan referència a uns estudis de Francesc-Joan Monjo i Dalmau, que marca la xifra de morts durant la guerra en 20 joves calpins i 4 mariners que pescaven prop de la badia, aquests últims “van ser metrallats per un hidroavió feixista que era conegut popularment com la Pava”.

Honors a Franco

El 15 de setembre de 1940 es va aprovar per unanimitat el nomenament de Franco com a “Fill Adoptiu de la Vila de Calp”.

I el febrer de 1972, en una sessió ordinària del ple, s’aprovà el Reglament d’Honors i Distincions de l’Ajuntament de Calp i, tot seguit, es proposà que la primera Medalla d’Or fos atorgada a Franco.

Xalans

I continuant amb el símbols que encara enalteixen la Guerra Civil, la dictadura i els seus protagonistes, durant el passat plenari de l’Ajuntament de Xalans, celebrat el passat 1 d’abril, la Junta de Govern Local va proposar el canvi de nom dels carrers 1r d’abril (dia de la victòria nacional) i Ruiz de Alda (fundador de la Falange), perquè tal com la regidora socialista, María José Sánchez Ramírez, va explicar al ple, consideren que aquestes denominacions “atempten contra la llei de memòria històrica”.

Però, en aquest cas, el PSOE (4) va haver d’aprovar la proposta en solitari, perquè el PP (3) va votar en contra de fer aquest canvi de denominació.

El noms proposats estaven basats en el llibre Historia de Jalance de José Vicente Poveda Mora. En el primer cas, el carrer 1r d’abril passarà a dir-se carrer del Guix, perquè històricament així s’anomenava, mentre que el de Ruiz de Alda passarà a anomenar-se carrer Baix.

Comparteix

Icona de pantalla completa