Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València aprova la retirada de 8 símbols franquistes

EP / València.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València ha aprovat, aquest divendres, la proposta de la responsable municipal de Cultura, Gloria Tello, en la qual s’insta l’Arquebisbat a la retirada de dos símbols franquistes, altres dos al Ministeri d’Interior, també dos a la Conselleria d’Educació i els dos últims localitzats en grups d’habitatges de València, segons ha informat el consistori en un comunicat, per tal de complir la llei de memòria històrica

La regidora ha assenyalat, en roda de premsa, que es tracta de la primera fase de la retirada dels símbols preconstitucionals situats en la ciutat que contradiuen el que es disposa en l’article 15 de la llei de memòria històrica de 2007.

Així, ha explicat que la intenció de l’Ajuntament és “anar actuant a poc a poc i amb totes les garanties que suposa fer-ho amb la confirmació de la Càtedra d’Història Contemporània de la Universitat de València i amb un informe per a cada cas”.

Tello considera “inadmissible” que aquests huit símbols romanguen en els seus actuals emplaçaments, per la qual cosa l’Ajuntament instarà la seua propietat perquè els retire. “No és una qüestió de gustos, sinó de democràcia”, ha reivindicat.

En el cas de l’Arquebisbat, el consistori obligarà a la retirada dels símbols il·legals del Centre Diocesà Juvenil Juventus i de l’emplaçat en la façana de l’església de la Punta.

CEIP Teodor Llorente

CEIP Teodor Llorente. Foto: La Veu.

Al Ministeri de l’Interior, li han reclamat llevar altres dos en les casernes de la Guàrdia Civil de Patraix i Benimaclet i, a la Conselleria d’Educació, que procedisca amb la retirada dels del CEIP Pare Manjón i Teodor Llorente. Igualment, s’ha acordat instar la propietat per a retirar els situats en els grups d’habitatges Antonio Rueda i Verge dels Desemparats.

No obstant açò, l’edil ha diferenciat l’apartat de símbols del d’honors i distincions i del de noms de carrers, les tres àrees en les quals l’Ajuntament té previst actuar gradualment en el compliment de la llei de memòria històrica.

Comparteix

Icona de pantalla completa