Diari La Veu del País Valencià
Reivindiquen una llei per a la normalització lingüística al País Valencià

Racó Català

“L’actual Llei d’Ús i Ensenyament del valencià està obsoleta, no ha donat els resultats esperats i no garanteix els mateixos drets lingüístics per a tota la ciutadania”. Intersindical Valenciana considera, amb aquestes paraules, que cal una llei per a la igualtat lingüística i “no és acceptable que, en nou mesos, no s’haja avançat ni s’hagen produït els canvis legislatius que els nous temps i les noves polítiques requereixen”.

Per aquest motiu, el sindicat demana al Consell de la Generalitat Valenciana, al president i grups parlamentaris de les Corts Valencianes i partits polítics valencians que promulguin una llei d’igualtat lingüística que contemple diversos apartats: administracions, funció pública, ensenyament, salut, mitjans de comunicació, relacions laborals i atenció a les persones nouvingudes. Es tracta d’una llei per a avançar en el procés de normalització lingüística al País Valencià.

Per a Intersindical Valenciana, “la nova llei ha de tindre unes disposicions normatives clares que obliguen a garantir els drets i els deures lingüístics dels valencians amb els instruments, recursos i pressupostos necessaris per a fer-los efectius i amb uns objectius de normalitat ben definits, tant en la seua concreció com en els terminis de consecució”. En aquest sentit, el sindicat també proposa modificar i desplegar normes que afecten diversos àmbits socials que tenen relació amb l’ús social de la llengua, com les empreses, administracions públiques, cultura, mitjans de comunicació, economia o relacions laborals. En concret, Intersindical Valenciana proposa l’establiment del requisit lingüístic per a la funció pública, la reobertura de RTVV o la necessitat d’un espai audiovisual compartit amb altres territoris de parla catalana.

Comparteix

Icona de pantalla completa