Diari La Veu del País Valencià
Montaverner obri les Trobades 2016 ‘del canvi’ amb més de 10.000 assistents
RedactaVeu / Montaverner

Més de 10.000 persones s’han acostat “al poble de l’alegria, on les xiques són boniques i ballen la granaïna”, en paraules de l’alcaldessa montavernina, Amparo Roses (PP), que s’ha mostrat satisfeta de tindre gent de tota la comarca concentrada al seu poble i d’acollir una Trobada on, per primera vegada en més de 20 anys, han participat representants del Govern valencià i de les institucions supramunicipals.

Es tracta de la primera Trobada d’Escoles en Valencià marcada per la transició d’un Govern que desmantellava l’educació pública, de qualitat i en valencià, a un govern que treballa per la llengua i dóna suport a l’ensenyament en valencià amb la seua presència a la Trobada, segons Escola Valenciana.

Feia ja 20 anys, des que Joan Lerma va perdre la presidència de la Generalitat a mans del PP, que un conseller d’Educació no acudia a les festes per la llengua que, segons Escola Valenciana, “recorren i vertebren el país comarca a comarca i fan valdre la dignitat dels pobles i també fan visible la riquesa cultural que suposa parlar el valencià amb diferents accents”.

Amparo Roses: ‘La trobada ha estat un èxit’

L’alcaldessa de Montaverner, en declaracions a La Veu, ha indicat que la Trobada està sent “un èxit” i que ja des del primer dia en què va fer la presentació “es va veure que tot el poble estava d’acord en participar en aquest esdeveniment”. “A l’Ajuntament de Montaverner estem encantats que la Trobada es realitze en la nostra localitat. Crec que és important que la nostra llengua es parle, que les escoles en valencià existisquen i que en totes les comarques valencianes els nostres costums estiguen presents i es parle el valencià com cal”, ha indicat Amparo Roses.

Segons Roses, el poble s’ha implicat “moltíssim”, d’igual manera que el claustre de professors de Montaverner “ha fet un treball espectacular”, com també “tota la gent del poble, que s’ha implicat molt”. La primera regidora de Montaverner ha destacat que des del Govern municipal sempre han estat “per a tot allò que necessitaren perquè açò siga tot un èxit”. “Hui és un dia de festa per a tots i per a mi és un dia molt important per a la defensa de les nostres tradicions i de les nostres idees”, ha subratllat. A més, ha apuntat que el fet que a una trobada assistisca el conseller d’Educació i el president de la Diputació és “molt especial”.

Vicent Marzà: ‘La gent està recuperant la il·lusió per l’Educació’

Per la seua banda, Vicent Marzà ha manifestat estar “contentíssim de poder ser el conseller que torna a una trobada i que dignifica tants anys de treball per l’escola en valencià, per la nostra llengua, per la nostra cultura, per una educació de qualitat i per vertebrar comunitats d’aprenentatge i comunitats educadores”. “El que estic veient ací a Montaverner és preciós. Es nota que la Vall d’Albaida és una comarca que es mobilitza. Més de 30 pobles estan representants. Aquesta és una bona forma perquè els valencians i valencianes ens unim per la nostra llengua i per l’educació”, ha assenyalat Marzà. El titular d’Educació ha recalcat que la Vall d’Albaida “és una de les comarques del PV que més història té de les trobades” ja que “són molts anys de lluita i per això volíem reconèixer-ho amb la nostra presència ací i esperem que cada vegada vinga més gent perquè som molts, però encara n’hem de ser més”.

El conseller d’Educació, en declaracions a aquest digital, ha expressat la seua satisfacció “de poder estar hui ací i iniciar aquest any de trobades amb una reivindicació que compartim i que és que vertebrem el país” ja que, ha dit, “som un país amb una llengua pròpia, que ha de tindre la llengua en la tornada de la RTVV i, sobretot, que ha de tindre, en la funció pública, com no pot ser d’una altra manera, l’ús del valencià com a forma de normativitzar.”

Pel que fa a la seua assistència a pròximes trobades, ha anunciat que té previst anar “a unes quantes més, entre elles la del meu poble, la de Castelló, a la qual vaig sempre i més encara enguany com a conseller”. També ha anunciat que si bé aquest diumenge no podrà estar present en la trobada del Pinós, ha puntualitzat que a ella anirà el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano.

Preguntat per si ja s’ha notat un canvi en l’Educació a les escoles del País Valencià amb l’entrada del nou Govern, Vicent Marzà ha recordat que ahir va estar present a Ontinyent “i vaig notar sobretot el revifament de la il·lusió per l’educació. Que hi ha moltíssima més gent que possiblement estava ja cansada de lluitar contracorrent i que ara veu que realment hi ha una administració al costat. El que volem és que tots i totes puguem millorar l’educació”. Segons el conseller, eixa il·lusió que està recuperant molta gent, “la veritat és que és una de les millors coses que pot aconseguir un governant, estic molt content de participar d’això: d’acompanyar la gent, no ser el protagonista de res, sinó d’acompanyar el que ja estava fent-se i, per tant, donar-li més força”.

Jorge Rodríguez

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, també ha expressat en declaracions a La Veu la seua “satisfacció” perquè “crec que hui, una vegada més, la Vall d’Albaida, i en aquest cas Montaverner, acull el que és una autèntica festa, una festa de la llengua, una festa de la reivindicació i ho fa en un clima de canvi”. “Un clima –ha continuat Rodríguez- en què, per primera vegada, un conseller ens acompanya en una trobada i, per primera vegada, el president de la diputació, o almenys durant molts anys, participa d’una trobada i això jo crec que sobretot ha de ser un signe de normalització d’allò que en uneix, una cosa com la llengua ha de ser el que reivindiquem des del compromís de tots i cadascun dels representants polítics, perquè jo crec que han passat massa anys des que abandonàrem aquest camí i allò que hauria de ser normal com que un conseller o el president de la Diputació estiguen en una trobada, malauradament, després de 20 anys del Partit Popular hui és extraordinari”.

Finalment, el president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent s’ha mostrat satisfet “per la increïble capacitat de mobilització”, que ha estat, ha dit, “impressionant”.

Fem escola

Ser, fer, pensar i conviure són els valors que els mestres de l’escola Dr. Esplugues de Montaverner han pres de referència per a crear sòlids fonaments sobre els quals educar amb el model de “l’escola que volem”, l’escola del segle XXI.

“Aquesta escola és un reflex de l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià pels quals Escola Valenciana treballa fa més de 30 anys”, ha manifestat el president d’Escola Valenciana que, tot aprofitant la presència del conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha afegit un missatge per a l’equip de treball que encapçala: “Tan bones pràctiques educatives s’haurien d’introduir en totes les escoles del nostre país i a tots els nivells formatius, perquè l’únic programa que garanteix el dret d’aprendre valencià i dominar l’ús de la llengua és el programa plurilingüe d’ensenyament en valencià”.

Som-Rius és la mascota de la XXIXa Trobada de la Vall d’Albaida, que travessa la comarca de nord a sud i ara decora el pati de l’escola Dr. Esplugues.

Fem poble

Jaume I fundà el poble de Montaverner en la confluència del riu Albaida i el Clariano, afluents del Xúquer, el riu més gran que recorre el País Valencià. Hui, de forma semblant al discórrer del Sucro, aquest poble de la Vall d’Albaida, de vora 1.700 habitants, ha vist sextuplicada la seua població per l’afluència de més de 10.000 persones fent poble, “agermanades per compartir la llengua i la reivindicació del seu ús en tots els àmbits, de forma normalitzada, per a viure en valencià”.

“La llengua és el nostre patrimoni i la nostra riquesa cultural, som poble en tant que som valencians”, ha afirmat el president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, Josep Andrés Timor (escoltar declaracions a La Veu del País Valencià).

Fem país

“Volem que els besnéts d’El Tio Canya puguen viure en valencià sense sentir-se discriminats ni menyspreats”, ha expressat Vicent Moreno, que ha recordat els 40 anys de creació d’una de les cançons més simbòliques de la substitució lingüística, escrita i cantada pel conjunt Al Tall.

“A hores d’ara continuem amb uns tràngols semblants als del Tio Canya: quan anem a les administracions i parlem valencià no es respecten els nostres drets lingüístics, no s’aplica l’Estatut d’Autonomia”, ha denunciat Moreno en relació amb una de les demandes històriques d’Escola Valenciana com és la implantació de la capacitació adequada en valencià de tots els treballadors del sector públic.

“El requisit lingüístic evitarà la discriminació per raó de llengua. Catalunya, Galícia i el País Basc el tenen instaurat i trobem un altre exemple recent a les Illes”, atès que “la setmana passada el Parlament balear votava a favor del requisit lingüístic, a favor del foment del català en la funció pública. Amb aquest gest el Govern balear feia un pas endavant cap a la normalització lingüística”.

Escola Valenciana demana el mateix a l’actual Govern valencià: “Volem que la llengua dels valencians no siga un mèrit, sinó un requisit per a treballar en l’Administració i atendre correctament les necessitats de la ciutadania valenciana», ha conclòs el president de l’entitat cívica.

La Trobada a Montaverner ha comptat amb la presència de diferents personalitats polítiques, com és el cas del conseller Vicent Marzà; el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; el president de la Mancomunitat de la Vall d’Albadia, Vicent Gomar; així com alcaldes i representants dels municipis de Junyent, Alfarrassí, l’Olleria, el Palomar i Salem, entre molts d’altres.

XIXa Trobada al Pinós

Aquest diumenge, les Trobades continuen el seu recorregut pel sud del país, a la comarca de les Valls del Vinalopó. Des de les 10 hores, el Pinós celebrarà la XIXa Trobada d’Escoles en Valencià amb una agenda nodrida d’activitats que tenen la llengua com a eix vertebrador.

Tota la informació de les Trobades2016 en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa