Diari La Veu del País Valencià
TV3 a les Balears: una comparació necessària al País Valencià

Eduard Ferrando / València.

Es fa difícil justificar a qui no coneix la realitat del nostre país i la situació de la nostra cultura, que a aquestes altures del s. XXI encara hi haja una agra polèmica sobre la incorporació de TV3 al nostre País Valencià. I és que, en l’era d’Internet, els mitjans de comunicació ja no estan exclusivament lligats al famós TDT i cerquen trobar el seu espai a la xarxa per crear uns continguts adaptats a les possibilitats que aquesta manera de difondre l’actualitat ofereix. Per això, a la pregunta de si es veu TV3 al País Valencià, mentiríem si contestàrem una altra cosa que no fóra: sí. I no tan sols es veuen els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (a partir d’ara CCMA) a través d’Internet, en algunes contrades del nostre llarg i prim país fan de tot per poder gaudir de mitjans de comunicació en la nostra llengua a les seues pantalles. A més, el fet de continuar amb la TDT és un tema merament cultural, ja que a tot l’Estat espanyol roman arrelada la radiodifusió terrestre i, a més, ja disposem de les infraestructures adequades per a continuar emetent mitjançant aquest sistema (antenes, repetidors, etc.). Tanmateix, no podem obviar que cada volta hi ha més gent amb accés a TV per satèl·lit, per cable o a través d’Internet. Així doncs, el debat com tothom pot imaginar és estrictament polític, i ara intentarem demostrar que la solució també ho és.

A les comarques del Nord es veu TV3

Tothom que ha visitat les comarques del Nord sap que a molts pobles de la zona la gent pot gaudir de la programació de la CCMA, això sí, han de ser els mateixos veïns de les poblacions esmentades els qui es gasten els seus recursos per a poder-los gaudir, i això, en un país que es vol considerar desenvolupat, és estrictament lamentable. Ens posem en contacte amb Pau Fabregat Beltran secretari de Maestrat Viu i veí de la població de Vilanova d’Alcolea, “l’última població des d’on es pot veure TV3”, ens recorda. Pau ens fa veure que la voluntat i les ganes de poder gaudir dels canals de la CCMA superen amb escreix les dificultats tècniques que van sorgint. Evidentment, la raó per la qual poden rebre el senyal als seus aparells és la situació geogràfica, encara que ens recorda que “l’orografia del terreny d’algunes poblacions que estan més al nord que Vilanova d’Alcolea, com Xert, no els permet rebre el senyal”. Però no tot és tan senzill ni, malauradament, barat. La instal·lació és complexa, ja que al mateix pal no poden estar les dues antenes, és a dir, la de la TDT (encarada a Castelló, al Bartolo) i la que serveix per a veure TV3 (encarada a Tortosa, al mont Caro), fet que evidentment en dificulta la instal·lació i, com no, l’encareix. El representant de Maestrat Viu no vol acomiadar-se sense destacar que tot açò “són iniciatives de la societat civil, que no compten amb el suport de les institucions municipals”, per a cloure amb una rotunda definició de l’actitud política envers aquest assumpte: “Indiferència podria ser la paraula”.

Hom també coneix el cas de Morella. Per fer una mica de memòria, recordem que essent alcalde de la localitat Ximo Puig, després de la sentència que apagava els repetidors d’ACPV, en una acció valenta (o a la valenta) decideix posar els seus propis repetidors. Aquest fet, no podem obviar, restava avalat pel fet que un ajuntament no pot ser embargat, com altrament sí que ho pot ser una entitat com ACPV.

Recuperar RTVV, un camí difícil

Totes les passes que està fent el Govern del Botànic pel que fa al tema de l’audiovisual valencià tenen una única direcció: recuperar RTVV. Una decisió lògica i d’acord a la línia del treball que estan duent a terme des del Consell que presideix Ximo Puig. Per això, s’ha constituït l’Alt Consell Consultiu de RTVV que lluitarà per a posar de nou en marxa una ràdio i televisió públiques valencianes, esperem que de qualitat. D’aquest consell, presidit per l’actual secretari autonòmic de Comunicació, José María Vidal, en forma part també el polifacètic i membre del Consell d’Administració de RTVV Rafa Xambó, qui pot ajudar a ser testimoni de què era realment l’antiga RTVV perquè no torne a passar el que va passar.

De fet, entre les màximes prioritats de campanya de tots els partits que formen l’actual equip de govern estava com a estrella del full de ruta la recuperació de RTVV, com així ho demostren les declaracions de l’actual president de les Corts en què assegurava que el 9 d’octubre del 2015 s’obriria de nou RTVV, en una aposta, podríem dir, agosarada.

Per a poder recuperar-la el Govern valencià té els mitjans tècnics necessaris, ja que un dels múltiplex (aparell amb capacitat per a gestionar de 4 a 6 canals de televisió, ràdio o paquets de dades) que els queda (en van tindre dos) té reservats tres canals, dels cinc de què disposa, per a l’emissió de la nova RTVV. Els altres dos, dissortadament, estan ocupats actualment per dos empreses privades, Mediterráneo TV (cadena COPE) i Las Provincias TV (Vocento), després d’una concessió heretada del govern Camps, queda tot dit.

Problemes tècnics?

Però el que ens ocupa ara és què podem fer per a poder veure TV3 al País Valencià. El president de la Generalitat, Ximo Puig, demana la concessió (o recuperació) d’un nou múltiplex on encabir els canals de la CCMA i IB3, de les Illes Balears. Els múltiplex de què parlem són una concessió estatal, i per això ens permetem dubtar que el Govern en funcions de Mariano Rajoy el concedisca i, evidentment, quan no estaven en funcions, la resposta era negativa o més bé tractada amb indiferència. La reclamació s’emmarca en l’acord de reciprocitat que signaren amb el govern d’Artur Mas, essent president de la Generalitat Alberto Fabra.

Però el que volem plantejar és: podria fer alguna cosa més el Govern valencià que demanar una concessió estatal per veure TV3 al País Valencià?

Per a resoldre-ho hem intentat cercar possibles solucions, com per exemple la que van executar a les Illes Balears per a recuperar uns canals de la CCMA que el govern popular de Bauzá havia anorreat per ‘prioritzar’ les emissions d’IB3. Per a conèixer-ho ens posàrem en contacte amb el director general de Desenvolupament Tecnològic del Govern Balear Benjamí Villoslada. Segons el mateix Benjamí, “des de la seua entrada la voluntat del Govern Balear ha sigut simplement complir amb la legislació vigent de la Llei de l’Audiovisual que en l’apartat 2 de l’article 3, Llei 15/2010, diu que s’ha de crear un espai comú del català, i per tant, a les Illes s’han d’emetre també els canals públics de la resta de territoris de parla catalana i enviar la producció pròpia a la resta del territori”.

Evidentment la recuperació no va ser una tasca fàcil, ans al contrari, però als molts entrebancs i dificultats amb què toparen la resposta va ser “no defallir i cercar sempre una solució per recuperar allò que mai hauríem d’haver perdut”, reconeix Villoslada. Actualment, els ciutadans de les Illes Balears poden veure a les seues pantalles, a més de la TV3.cat, el Canal 33, Super 3 i el 3/24. “La tria va ser consensuada, sobretot amb el tema del Super 3 perquè entenem que els nostres nins han de poder veure continguts infantils en la nostra pròpia llengua”, apunta Benjamí Villoslada, qui reconeix que “és molt important que es recupere RTVV per a crear un espai comú del català i poder exportar entre els territoris els continguts de producció pròpia”.

I quina va ser la solució? Benjamí ens remet al seu article en què detalla precisament els detalls del procés de recuperació dels canals de la CCMA a les Illes Balears. Per fer-ho breu i aclaridor, la solució va ser contractar un múltiplex estadístic que proporciona l’empresa Cellnex per 50.000 € a l’any…, sí a l’any.

No passarem de moment a valorar les xifres. Primer ens interessa saber què és aquesta tecnologia i si es podria fer servir al País Valencià. Contactem amb Pere Campos, enginyer de Telecomunicacions llicenciat per la Universitat Politècnica de València per saber què és això del múltiplex estadístic. Campos ens intenta adaptar el discurs tècnic per fer-lo comprensible a tothom: “El múltiplex estadístic el que fa és adaptar el tipus de codificació del senyal de la TV de cada canal al tipus de programa.” A més, afig que “el principal avantatge és que no es reserva un ample de banda a cada canal, sinó que va adaptant-se. Així, si una mateixa empresa és concessionària de tot el múltiplex pot adequar la programació perquè no coincidisquen programes crítics respecte a l’ample de banda”. És a dir, si un dels canals està emetent un partit de futbol (que demana major ample de banda per la mobilitat dels jugadors que per exemple un telenotícies amb imatge estàtica) el múltiplex estadístic adaptarà automàticament l’ample de banda que necessita aquesta emissió.

Per a aquest enginyer de Telecomunicació, “a nivell tècnic no hi ha cap problema que es tinga TV3 al País Valencià, inclús ja està la xarxa de repetidors d’ACPV, simplement s’hauria de concedir un canal per a poder emetre legalment, però això és una decisió administrativa”.

Per a acabar d’arrodonir el cercle que intentem dibuixar per a recollir tanta informació, contactem amb la gerent de la zona del País valencià de l’empresa concessionària del múltiplex estadístic a les Illes Balears (Cellnex), Victoria Majadas. La intenció és bàsicament saber si cap la possibilitat d’adoptar la mateixa solució al País Valencià, a la qual cosa ens contesta que “tècnicament és possible plantejar una capçalera per a la TDT amb un múltiplex estadístic, és un tema purament d’enginyeria”, i insisteix que desconeix “si n’hi ha altres limitacions de tipus legals.” Preguntada sobre si el cost seria semblant al de les Illes Balears, la gerent de Cellnex Telecom ens aclareix que “cada projecte és diferent i necessita d’un estudi acurat d’enginyeria en base als requeriments particulars del radiodifusor”, i justifica la negativa a exposar un preu per la impossibilitat de calcular-lo sense un estudi d’enginyeria previ.

Una solució ‘a la valenciana’

Després de tot el que hem exposat, el nostre plantejament ha de ser necessàriament crític amb el Govern valencià. És cert que en el marc d’un pacte de reciprocitat necessitem fer un producte propi per a poder exportar-lo a la resta de l’espai comú. I no és menys cert que és lògic des del punt de vista polític apostar primer per obrir RTVV, una entitat que va ser manipulada per l’anterior govern del PP. A més, és molt positiu l’esborrany de la nova llei per a l’obertura de la nova RTVV que aposta per una programació íntegrament en valencià.

Però malauradament la situació de la nostra llengua urgeix a cercar solucions ràpides. Des del famós Pacte del Botànic, el govern que la majoria de valencians triaren ha exposat com a única opció recuperar TV3 després de RTVV, però n’hi ha raons per pensar que ens calen ja uns mitjans de comunicació en la nostra llengua. L’opció de poder tornar a veure TV3 a les cases de molts valencians depèn, no solament de la voluntat política que indicava Violeta Tena en un excel·lent article en la revista El Temps, sinó de valentia política, aquella valentia tan recitada durant la campanya, la mateixa que va dur al pacte polític del Botànic, o la que els està fent enfrontar-se amb l’Estat espanyol per aconseguir un millor finançament per al nostre país. Una solució ‘a la valenciana’, molt recurrent darrerament, seria avalada per la mateixa Llei de l’Audiovisual que en el seu Títol primer, article 3 punt 1, sobre el que hauran de fer els polítics valencians, resa clarament que hauran de vetllar per: “El foment de la llengua i de la cultura pròpies”.

Estem d’acord que hem de lluitar per una RTVV de qualitat i en valencià, però també ho hem de fer per tornar a escoltar la nostra llengua als mitjans de comunicació, perquè fa ja massa anys que no gaudim d’aquesta normalitat i això, com tothom entendrà, és molt lesiu per a una llengua. Cadascú és lliure de traure les seues pròpies conclusions, com no pot ser d’una altra forma, però entenem que el Govern valencià no pot imitar els plantejaments de tots els anteriors governs, també els de Lerma, que deixaren que fóra una entitat privada (que no és una entitat de comunicació) la que va crear la infraestructura necessària per a poder veure una televisió en la nostra llengua al nostre país. Ha de fer una passa endavant. Malauradament, sembla que el procés de recuperació de RTVV serà lent, costós, en canvi tot indica que recuperar TV3 és viable, i només amb eixa valentia política d’aquest govern a la valenciana en podrem gaudir. Les urgències de la llengua no entenen de resultats electorals, i la nostra llengua en té moltes…

Comparteix

Icona de pantalla completa