Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat incorporarà la història de la cultura gitana al currículum escolar
RedactaVeu / València

La Generalitat incorporarà la història de la cultura gitana al currículum escolar perquè “un major i millor coneixement de la comunitat gitana contribuirà a combatre els prejudicis i els estereotips”, ha assegurat la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. Referent a açò, la consellera d’Igualtat ha destacat que “combatre la desigualtat educativa implica trencar el cèrcol de la pobresa i l’exclusió, que són les causes que originen la desigualtat”.

Oltra, que ha participat a Alacant en els actes de celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, que es commemora el 8 d’abril, ha remarcat que la igualtat “és un dret de les persones i una obligació de compliment per a les institucions, per la qual cosa promourem mesures que reduïsquen la desigualtat que afecta les persones gitanes”. En aquest sentit, la vicepresidenta ha posat l’accent que “des del minut zero, aquest govern ha apostat per una societat inclusiva. La desigualtat és garantia d’una crisi social i d’una societat malalta, i la invisibilitat i els prejudicis, l’altra cara de la moneda de la desigualtat”.

Situació i reptes del Poble Gitano en la Universitat d’Alacant

Precisament, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, al costat de la Universitat d’Alacant, ha organitzat la jornada ‘Situació i reptes del Poble gitano’, amb tres taules redones que abordaran la imatge i percepció del poble gitano, amb especial atenció als prejudicis i els estereotips; l’educació com a camí a la igualtat real; i la participació social d’aquest col·lectiu.

La vicepresidenta ha assenyalat que les conclusions d’aquesta jornada “seran el punt de partida per a desenvolupar la primera Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano”. En la seua opinió, aquest pla estratègic “ha de partir de la base que la identitat gitana és un fet cultural, una manera de ser valenciana i valencià”.

Referent a açò, Oltra ha concretat que es tractarà d’un pla integral “perquè, a més de comptar amb la comunitat gitana, promourà tots els aspectes de la vida on les persones gitanes es veuen desfavorides pel fet de ser-ho. Treballarem en la millora de la qualificació professional; l’accés al mercat laboral; la reducció del percentatge de llars de famílies gitanes considerats infrahabitatges; contra la segregació residencial o la reducció de les desigualtats en l’àmbit de la salut”.

La consellera d’Igualtat ha fet especial esment a la perspectiva de gènere. En la seua opinió, “les dones són i han de ser una peça fonamental en aquest pla. Les gitanes del segle XXI estan sent les impulsores dels canvis i les que mantenen i transmeten els valors de la seua cultura”.

Campanya de conscienciació

Finalment, la vicepresidenta ha fet referència a la campanya engegada recentment per a “conscienciar la societat d’una situació de discriminació que dura massa temps, que no és tolerable en una societat igualitària”. Oltra ha indicat que la campanya “té una part de denúncia, però també pretén mostrar que és possible no rebutjar persones per ser gitanes”.

La campanya institucional, que porta com a lema ‘Gitaniza’t per la Igualtat’, va encaminada a conscienciar i visibilitzar la situació de discriminació, gitanofòbia i racisme que pateix aquest col·lectiu. Amb un cost estimat de 16.000 euros, estarà present en les ciutats de València, Castelló i Alacant, on es distribuirà en col·laboració amb els ajuntaments, així com en altres municipis del PV en col·laboració amb les diputacions provincials. A més, es difondran en centres educatius i sanitaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa