Diari La Veu del País Valencià
Front comú per a reclamar a l’Estat una llei de protecció de llengües cooficials

ACN / València.

La Generalitat Valenciana ha convocat la resta de territoris amb llengua pròpia al primer seminari de direccions generals de política lingüística de l’Estat que té entre els seus objectius fer un “front comú” per reclamar a l’Estat una Llei orgànica per protegir les llengües cooficials.

Així ho ha confirmat el director general de Política Lingüística del Govern valencià, Rubén Trenzano, a l’ACN. Trenzano ha recordat que la Carta Europea de les Llengües Regionals del passat 20 de gener retreu a l’Estat espanyol la deixadesa per no vetllar pe la diversitat lingüística i està deixant a les comunitats autònomes el desenvolupament d’aquesta protecció. Al seminari estan convocats els responsables de Política Lingüística de Catalunya, Illes Balears, País Basc, Navarra, Galícia, Astúries i l’Aragó. Se celebrarà el pròxim 14 de maig, en el marc de la Primavera Educativa.

Segons que ha explicat Trenzano, la Constitució preveu al seu article 3 que la riquesa de les diverses llengües de l’Estat és patrimoni cultural d’especial respecte i protecció però ha remarcat que no hi ha cap element que desplegue aquesta protecció, que recau en l’actualitat sobre les comunitats autònomes. “La intenció és començar a parlar de la necessitat d’una llei orgànica que regule les diferents llengües pròpies”, ha informat.

La Direcció General de Política Lingüística ha confirmat la presència de totes les autonomies convocades a una primera reunió que ha de servir, en paraules de Trenzano, per posar “fil a l’agulla” i començar a treballar de manera conjunta.

“El que vol el Govern valencià és oferir una taula, un espai. Que la València que fins ara ha estat marcada per la corrupció esdevinga nucli de l’educació, del plurilingüisme i multilingüisme i comencem a treballar junts per elaborar una llei orgànica. Si de cas es pensen elaborar diferents normatives, benvingudes seran”, ha manifestat en declaracions a l’ACN.

Comparteix

Icona de pantalla completa