Diari La Veu del País Valencià
La música i la llengua com a eina de vertebració d’escoles i pobles
RedactaVeu / València

Les Trobades Musicals estan concebudes dins de les activitats prèvies a les Trobades d’Escoles en Valencià i són una mostra del treball en conjunt desenvolupat per un grup nombrós de docents.

Aquesta iniciativa naix a Bétera (el Camp de Túria) l’any 2002. Tres coordinadores comarcals inscrites en Escola Valenciana es van adonar de les possibilitats pedagògiques de les Trobades Musicals i se’n van fer ressò. El resultat és que a hores d’ara més de 4.000 alumnes comparteixen aquesta experiència que acosta la música popular a l’escola i al poble.

Muro: la cercavila musical

El poble de Muro ha celebrat la setena edició del Festitrò, una Trobada Musical que s’emmarca en els actes previs a la XXIXa Trobada d’Escoles en Valencià del dissabte 16 d’abril. Vora 1.200 xiquets i xiquetes de 19 escoles de la comarca de l’Alcoià-Comtat han recorregut els carrers de Muro oferint actuacions de música en valencià en diferents espais de la vila. El poble sencer s’ha convertit en una gran mostra de cançons populars de la cultura valenciana. Aquesta cercavila musical s’ha desenvolupat durant la jornada del 12 d’abril i es basa en el treball cooperatiu i participatiu de diversos centres educatius. Durant el Festitrò, s’ha donat a conèixer la Cançó de la Trobada a Muro, mentre que la cloenda ha estat a càrrec del grup Tarannà.

Un total de 19 centres i 16 pobles de l’Alcoià-Comtat han acollit aquesta activitat: CEIP Bracal (Muro), CEIP Horta Major (Alcoi), CEIP Miguel Hernández (Alcoi), CEIP Mare de Déu de la Salut (Onil), CEIP Montcabrer (Muro), CRA Mariola i Benicadell (Agres, Alfafara i Gaianes), CEIP San Juan Bosco (Cocentaina), CEIP Perputxent (Beniarrés), Francesc Cloquell (l’Orxa), CEIP Romeral (Alcoi), CEIP Divina Aurora (Beneixama), CEIP Mare de Déu del Carme (la Canyada), Mestre Joaquim (Camp de Mirra), CEE Sanchis Banús (Ibi), CEIP Rico Sapena (Castalla), CEIP Alfonso Iniesta (Banyeres), CEIP Mare de Déu de Gràcia (Biar), CEIP Sant Jaume (Onil) i IES Serra Mariola (Muro).

Sedaví: la música cohesiona les escoles

L’Horta Sud, des del poble veí de Sedaví, reunirà més de 1.500 infants de 29 escoles de la comarca durant els dies 6, 11, 12, 13 i 14 d’abril, entre les 10 i les 12 hores, al pati de l’IES Sedaví. La XVa edició d’aquesta Trobada Musical ha previst les actuacions de xiquets i xiquetes que canten i ballen cançons en valencià, entre les quals es troba la cançó de la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Sud. Cada jornada musical clou amb l’actuació del cantaire Dani Miquel. Un país d’escoles és un país de música.

Aquest acte ha comptat amb la participació de 17 pobles i 29 escoles. Els pròxims actes tindran lloc el dimecres 13 d’abril, dia en què hi assistiran, d’una banda, les següents escoles: CEIP 9 d’Octubre (Alcàsser), IES Enric Valor (Silla), CEIP Blasco Ibáñez (Benetússer), CEIP Jaume I el Conqueridor (Catarroja), CEIP Vicente Pla i Paredes (Sedaví) i CEIP José García Planells (Manises). El dijous 14 d’abril, d’altra banda, acudiran: el CEIP Sant Ignasi (Picassent), CEIP les Carolines (Picassent), CEIP Félix Rodríguez de la Fuente (Manises), CEIP Juan XXIII (Catarroja), CEIP Villar Palasí (Quart de Poblet), CEIP Bertomeu Llorens (Catarroja) i CEIP San Carlos Borromeo (Albal).

El Puig: la música per a reivindicar les arrels

La música té una presència important en totes les activitats que desenvolupa la Coordinadora pel Valencià en l’Horta Nord. No debades la XXIXa Trobada d’Escoles en Valencià acull dues Trobades Musicals al poble del Puig. La primera, dedicada a les escoles, es desenvolupa durant tres dies, el 13, 14 i 15 d’abril. Un total de 16 centres educatius de la comarca i prop de 700 alumnes es donen cita en la quarta edició de la Trobada Musical de l’Horta Nord.

El segon encontre musical és una novetat en els prop de 30 anys de Trobades a l’Horta Nord. Es tracta de la Trobada de Dolçainers i Tabaleters que el proper 17 d’abril, a les 14 hores, reunirà una desena de colles de música tradicional valenciana a les escales del Monestir de Santa Maria del Puig. Aquest marc té una càrrega històrica atès que fou el monument fundat per Jaume I en 1240 per recordar la Batalla del Puig, l’enfrontament decisiu per a la conquesta de València entre les forces cristianes i les musulmanes.

Vilamarxant: les cançons uneixen el poble

El Camp de Túria celebra la XIVa edició de la Trobada Musical amb més de 700 assistents procedents d’11 pobles de la comarca i la participació de 16 escoles que s’han reunit a la Casa de la Cultura de Vilamarxant per a gaudir de tres dies d’actuacions. Aquesta proposta musical per a xiquets i xiquetes començà l’any 2002 a Bétera i és la precursora de les actuals Trobades Musicals que es fan a les comarques de l’Horta Nord, l’Alcoià-Comtat i l’Horta Sud en el context de les Trobades d’Escoles en Valencià.

El dijous 14 d’abril, un total de cinc centres de quatre municipis se nodriran de l’activitat: Unió Musical (Llíria), Escoleta My kinder (Sant Antoni de Benaixeve), IES Laurona (Llíria), CEIP Lloma del Mas (Bétera), CEIP El Campés (La Pobla de Vallbona).

Comparteix

Icona de pantalla completa