Diari La Veu del País Valencià
Nova marxa antinuclear a Cofrents
RedactaVeu / Cofrents

Ahir diumenge, 21 d’abril, es va convocar una nova marxa de protesta contra la central de Cofrents, organitzada per la plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa els principals grups ecologistes, així com sindicats i altres organitzacions de la societat civil valenciana. La marxa va recórrer els 4,5 km entre Xalans i la central, en un ambient festiu de gran vistositat, ja que a més de pancartes i banderes, els manifestants portaven canyes amb globus negres i grocs, els colors del conegut símbol nuclear.

La marxa, que va reunir a centenars de persones, estava encapçalada per una pancarta amb el lema Tanquem Cofrents, que portaven representants de totes les organitzacions integrades en la plataforma i el diputat autonòmic Juan Ponce, de Compromís. La manifestació, que va ocupar un carril de la carretera i va transcórrer sense incidents, es va realitzar coincidint amb l’aniversari del desastre de Txernòbil. Al finalitzar la marxa es va llegir un manifest.

La plataforma Tanquem Cofrents ha volgut celebrar amb aquesta marxa que enguany ja hi ha una nuclear menys en funcionament a l’Estat espanyol, la de Garoña, i a més exigir el tancament urgent de Cofrents i altres centrals nuclears. Tot açò dins de la reivindicació d’un sistema elèctric diferent, més segur, eficient, democràtic i barat per als consumidors, basat en l’estalvi, l’eficiència energètica i la utilització de les energies renovables.

Tanquem Cofrents considera que la seua campanya antinuclear, que anualment té el seu acte central en aquesta marxa a Cofrents, “és més necessària ara que mai, davant la potentíssima campanya que estan duent a terme les grans elèctriques que formen el lobby nuclear, amb la complicitat i participació del Govern central, per a eliminar les energies renovables i seguir impulsant i privilegiant les centrals nuclears”.

D’una banda, expliquen que el Govern ha realitzat tota una successió de canvis normatius, amb efectes retroactius sobre les energies renovables per a reduir la seua rendibilitat i contribució al sistema elèctric, i per un altre, una campanya de propaganda i desinformació en els mitjans, que intenta que la ciutadania oblide el recent desastre de Fukushima i permeta a les grans elèctriques perllongar el funcionament de les centrals nuclears. Tot açò, “per a seguir mantenint el status quo de l’actual sistema energètic i seguir obtenint els enormes i indecents beneficis dels quals han vingut gaudint a costa de la salut i la seguretat de la societat valenciana i de les generacions futures”.

Per açò, Tanquem Cofrents vol recordar que les centrals nuclears són intrínsecament perilloses i que segueixen produint-se avaries i accidents de forma continuada en les nuclears de tot el món.

Tanquem Cofrents considera a més que enguany la seua exigència de tancament immediat de Cofrents s’ha vist fortament reforçada per les recents declaracions de Gregory B. Jaczko, qui va ser president fins a l’estiu passat de la Comissió Reguladora Nuclear (NRC) d’Estats Units, organisme similar al Consell de Seguretat Nacional (CSN) espanyol. Aquest mes d’abril, durant la Conferència Internacional de Política Nuclear Carnegie, Jaczko va demanar el tancament de tots els reactors nord-americans en funcionament, per patir problemes irresolubles de seguretat.

Per a Tanquem Cofrents aquesta demanda és aplicable també a la central de Cofrents, i a la majoria de les altres nuclears de l’Estat espanyol, ja que van ser construïdes per les mateixes empreses nord-americanes que van engegar els reactors i que l’expresident de la NRC considera insegurs, després de la catàstrofe de Fukushima, i com a còpies de reactors ja existent en el territori nord-americà.

Comparteix

Icona de pantalla completa