Diari La Veu del País Valencià
Augment de 404 unitats per al curs 2016-2017
RedactaVeu / València

“Definitivament acabem amb les retallades ideològiques del passat i fomentem el creixement en l’educació de qualitat i d’oportunitats per a tothom”, ha valorat el conseller d’Educació, Vicent Marzà en la presentació hui de la proposta d’arranjament escolar per al curs 2016-2017 acompanyat pel secretari autonòmic Miquel Soler.

Els responsables de la Conselleria l’han posada en comú amb tota la comunitat educativa “per tal d’enriquir-la conjuntament a partir de la convocatòria de diverses meses sectorials”, sostenen fonts d’Educació.

L’arranjament escolar és la resposta de planificació educativa que proposa la Conselleria d’Educació pel que fa al nombre d’unitats educatives per al pròxim curs escolar. Amb la disponibilitat de places escolars, les famílies coneixen l’oferta d’aules als centres educatius valencians per a matricular els fills i filles, sobretot aquelles famílies que matriculen xiquets i xiquetes per primera vegada.

“Augmentem en 404 unitats l’oferta escolar valenciana com a resposta al compromís de rescatar les persones adquirit pel Govern valencià”, ha valorat el conseller d’Educació, Vicent Marzà.

Enguany, com a novetat en la trajectòria educativa valenciana, la planificació d’aules disponibles s’ha fet simultàniament a tots els centres educatius sostinguts amb fons públics, això és, escoles i instituts públics i centres concertats. “Ha estat una novetat que considerem clau per recuperar la qualitat educativa valenciana i l’eficiència en la gestió de recursos públics”, ha destacat el secretari autonòmic Miquel Soler, qui ha explicat que amb aquesta nova concepció de treball “optimitzem els recursos educatius” i “avancem en l’objectiu d’acabar amb aules massificades”, segons Marzà.

Els responsables d’Educació consideren que l’arranjament global “garanteix una visió de conjunt” de les unitats en el context educatiu d’un barri o ciutat, de manera que s’autoritzen unitats o no “amb una visió global dels municipis”. A més, també consideren que “augmenta la capacitat d’elecció i redueix la incertesa de les famílies a l’hora de triar centre” pel fet que la matriculació als centres es duu endavant conjuntament abans del procés d’escolarització independentment de la seua titularitat; i que “preserva i estalvia recursos econòmics i humans tot ampliant l’oferta educativa i simplificant el procés d’admissió”

La proposta d’arranjament escolar 2016-2017 atén dos principis bàsics: garantir la qualitat educativa a totes les famílies valencianes i atendre, cas per cas, les necessitats reals d’escolarització de cada municipi.

Ràtios de 25, 30 i 35 alumnes

La planificació educativa elaborada en l’arranjament 2016-2017 compta com a principis generals de servei públic la reducció de ràtio i l’augment de professorat amb una inversió de 12 milions d’euros.

D’aquesta manera, les ràtios en 1r d’Infantil seran de 25 alumnes, en 1r d’ESO de 30 i en 1r de Batxillerat de 35.

Amb tot, la Conselleria d’Educació continua treballant “perquè en cursos successius la ràtio puga rebaixar-se encara més” per tal que milloren la qualitat de l’ensenyament i les condicions laborals del professorat.

Igualment la plantilla docent augmentarà el curs 2016-2017 de manera que serà un increment de plantilles “històric. L’increment del nombre de professorat, juntament amb la resolució del concurs de trasllats, són una aposta clara per l’estabilitat de les plantilles en els centres educatius: “Això demostra que l’eficàcia en la gestió i el treball amb criteris pedagògics repercuteix directament en la qualitat de l’ensenyament. Un símptoma que aquesta nova administració sap de què parla quan parla d’educació”, ha determinat el conseller Marzà.

Pel que fa a les necessitats d’escolarització, es garanteix tenint en compte la natalitat del municipi, el dret fonamental a l’educació amb la determinació de criteris globals per localitats, la capacitat d’elecció de les famílies i la continuïtat de l’alumnat al centre educatiu.

Enllaç dossier arranjament escolar 2016/2017.

Comparteix

Icona de pantalla completa