Diari La Veu del País Valencià
Soler retrau a Montoro que les seues ‘exigències, causaran sofriment als valencians’
RedactaVeu / Madrid

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha censurat que el Govern estatal “s’enroque en l’existència d’ajustos que causaran sofriment en els valencians” i ha criticat que el ministre Montoro haja acudit a la reunió “per a no proposar cap mesura que alleuge la situació a la qual el govern estatal està portant a les comunitats autònoma”.

“El senyor ministre està absolutament fora de la realitat. Com és possible que matinga una distribució asimètrica del dèficit, que fixa un objectiu del 2,2% per al govern estatal i d’un 0,3% per a les comunitats autònomes, quan som les autonomies les que mantenim tres dels quatre pilars bàsics de l’estat del benestar?”, s’ha preguntat Soler.

Vicent Soler ha indicat que el 80% de les despeses al País Valencià són despeses en serveis públics bàsics i, no obstant açò, “el senyor Montoro no ha alterat el seu plantejament. Al màxim que ha arribat és a parlar de converses bilaterals”.

“A quants xiquets hem de traure de les escoles, quants malalts han d’abandonar els hospitals, quants més drames per dependència s’han de generar?”, s’ha seguit preguntant.

El conseller d’Hisenda ha recordat que el Consell “ha heretat una situació calamitosa de l’anterior executiu del PP, que va deixar una llosa de 41.000 milions de deute, la qual cosa suposa que els costos financers representen un 25% en el pressupost de la Generalitat. Amb aquest escenari, d’on retallarem? Estem passant un moment molt dur, i la resposta que obtenim del ministeri és el no-res”.

Qui ha fet els deures?

Soler ha qualificat de “deslleialtat institucional” la forma d’actuar del ministre d’Hisenda i les crítiques que aboca cap a les comunitats autònomes, “sobretot quan s’ha demostrat que els qui han fet els deures pel que fa a la reducció de la despesa han sigut les autonomies i els Ajuntaments, i no tant l’administració estatal”. El conseller ha il·lustrat amb xifres aquesta afirmació assenyalant que “l’administració estatal ha dut a terme una reducció de la despesa del 3,6 en tots els anys de crisi, mentre que les autonomies ho han reduït un 13% i en el cas de la Comunitat Valenciana la reducció ha superat el 18%”.

La delegació tècnica valenciana, formada per Clara Ferrando, Ángeles Conca i José Moreno, ha participat també en la seu del ministeri en la reunió del grup de treball que analitza el sistema de finançament de les comunitats autònomes, i que compta amb representants de totes les autonomies, així com en la trobada preparatòria del CPFF celebrat hores després.

Comparteix

Icona de pantalla completa