Diari La Veu del País Valencià
La Trobada del Camp de Túria a Vilamarxant, ‘on fins ara no s’havia pogut fer per raons polítiques’
RedactaVeu / Vilamarxant

La XXIXa Trobada del Camp de Túria ha reunit a Vilamarxant els pobles veïns de Bètera, Serra, Casinos, Gàtova, l’Eliana, Sant Antoni de Beneixeve, Benaguasil, Riba-roja, Olocau, la Pobla de Vallbona, Benissanó, Llíria, Nàquera, Loriguilla i Marines, en una gran festa pel valencià que se celebra per primera vegada en aquest municipi solcat pel riu Túria i que ha aplegat més de 5.000 assistents. La Coordinadora pel Valencià Camp de Túria i l’Ajuntament de Vilamarxant ha organitzat aquesta Trobada en col·laboració amb 37 centres educatius, i 40 entitats (associacions culturals, editorials i empreses).

La cercavila, al ritme de la Colla de dolçainers i tabaleters del Camp de Túria, la colla de dolçainers i tabaleters de la Falla el Colp de Vilamarxant i la xaranga de la Unió Musical de Vilamarxant, ha marcat l’inici de la jornada festiva en la qual s’ha posat a l’abast dels veïns una gran varietat d’activitats. Caldria destacar els més de 40 tallers escolars, l’actuació musical ‘Balla amb Marcel el marcià’ i els balls del Grup de Danses i Llenyaters de Vilamarxant. Atziac, El Diluvi i Geografies, han sigut els encarregats de cloure la XXIXa Trobada del Camp de Túria.

La Trobada a Vilamarxant ha comptat amb una nodrida agenda d’activitats prèvies durant el mes d’abril. Cal esmentar alguns d’aquests actes que s’han desenvolupat durant una setmana cultural amb motiu de la Trobada, com és el cas del teatre infantil i el teatre per a adults, el lliurament de premis del XVIIIé Concurs de literatura en valencià Sambori, el concert d’Òscar Briz, la projecció del documental ‘Sempre Al Tall’ i la Trobada Musical que va reunir vora 800 alumnes a la Casa de la Cultura del poble amfitrió de la festa per la llengua.

Una altra activitat que mereix especial atenció és la presentació del llibre d’Agnés Vidal, ‘Fem safareig’, que comptà amb l’autora i Núria Sendra (Edicions del Bullent).

L’exposició ‘Vilamarxant, l’escola d’ahir’ constitueix una mostra de fotografies dels diferents escenaris on es feia classe abans de la construcció d’escoles públiques que, en el cas de Vilamarxant, no arriba fins l’any 1957. La transmissió de coneixements es portava a terme a les cases o a l’ajuntament; no importava el lloc, l’únic que importava era la curiositat i l’avidesa per aprendre. Les imatges d’aquesta exposició retraten l’organització de la societat per alfabetitzar el poble sota el principi de solidaritat i l’intercanvi de sabers.

El regidor d’Educació de l’Ajuntament de Vilamarxant i president de la Coordinadora pel Valencià del Camp de Túria, Voro Golfe, ha comentat que “hui hem demostrat que la Trobada es podia fer a un poble on fins ara no s’havia pogut fer per raons polítiques” i ha afegit que “l’organització agraeix la implicació d’uns 50 voluntaris que han ajudat al bon desenvolupament de la jornada lúdica” A més, Golfe ha destacat que “el gran públic que s’ha acostat a celebrar amb nosaltres la festa per la llengua ha pogut gaudir d’una experiència enriquidora”

Per altra banda, i sense deixar de ser Voro Golfe el protagonista, Jesús Montesinos, l’alcalde de Vilamarxant, destacava que “estem molt contents d’acollir la Trobada perquè és una festa per al valencià i per a tot el món, i d’alguna manera reconeix el treball que s’ha fet al llarg d’aquest anys a la comarca per part de la gent que està implicada en què el valencià tinga el lloc que ha d’ocupar. Vilamarxant no havia tingut l’oportunitat i ha estat un èxit de participació i per a les entitats implicades, com l’Associació Cultural 9 d’Octubre, i com no Voro Golfe, el nostre regidor de Cultura i Educació, l’ànima mater d’aquestes trobades i de la Coordinada de Camp de Túria pel Valencià, és una persona que duu implicada des de sempre i he intentat fer-li en el meu parlament el reconeixement que mereixia”, concloïa l’alcalde en declaracions a La Veu.

Comparteix

Icona de pantalla completa